Mindent a madarakért.

Biztonsággal repülhetnek ezentúl a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben, ahol 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 villanyoszlopot alakították át madárbaráttá. Az E.ON és a Duna-Dráva Nemzeti Park együttműködéseként a gemenci madarakat ezentúl kevesebb veszély fenyegeti az erdőben.

Az áramszolgáltató hangsúlyozza, hogy az új hálózatokat már mindig az állatok számára is biztonságos módon tervezik, azonban a már meglévő hálózatok fejlesztése, átalakítása is folyamatos.

Ezekben az esetekben kincset ér a természetvédelmi szakemberek tudása, helyismerete, segítsége.

A kereszttartók cseréje mellett más módosításokra is sor került, azokon az oszlopokon, például kapcsolók, trafók esetében, ahol átépítésre nincs műszaki lehetőség, a veszélyes vezetékeket leburkolták, illetve hosszabb szigetelőket építettek be, ezzel is csökkentve az áramütés veszélyét.  A projekt során a Gemenc tájegységet átszelő 4 km hosszú vezetékszakaszon 54 oszlopot építettek át. Mivel a közelben egy rétisas pár is költött, a szakemberek még erre is odafigyelve, a munkavégzést két szakaszra osztották, hogy az átalakítással ne zavarják meg a költési időszakot.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója hangsúlyozta, hogy a lehető legtermészetesebb, zavartalan környezetet szeretnék biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. “A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt”.

Forrás és fotó: greenfo.hu