Ritka jelenség.

Ez a szivárványszínű felhő nem Photoshop: az igen ritka és nem kevésbé lenyűgöző jelenség Szibéria hegyei fölött volt megfigyelhető. Egy helyi fotós, Svetlana Kazina éppen jó időben volt jó helyen, így sikerült megörökítenie a lélegzetelállító látványt.

Az Altaj-hegység közelében élő Svetlana éppen kattintgatta a gépét, amikor meglátta a vászonra kívánkozó képet az égbolton. A szivárvány minden színében pompázó felhő a Beluha-hegy fölött tündökölt; a 4506 méter magas hegy Szibéria legmagasabb csúcsa. A képsorozat kora reggel készült.

Az ilyen felhőt színjátszó felhőnek nevezik, kialakulásának feltétele, hogy a viszonylag vékony felhőben egyenletes eloszlású és méretű cseppek legyenek jelen, amelyeken a fény elhajlást szenved. Ebben a magasságban már olyan erős szél fújt, hogy a felhő csipkézettsége minden pillanatban változott.

A fotósnak nagyon gyorsan kellett dolgoznia, mert ez a természeti jelenség csak néhány percig tündökölt az égen, a színskála nem volt sokáig látható. Ahogy a nap egyre magasabbra kúszott, egyre fényesebb lett az ég is, így végül elillant a „varázslat”.

Forrás: themindcircle.com, képek: www.instagram.com/svetlana_kazina_altai