Valamit visz a víz.

Kerala India legsűrűbben lakott, legműveltebb és legkülönfélébb vallású állama.

Az ország déli területén fekvő régió elképesztő vízi útjairól ismert: a csatornák, lagúnák, tavak, patakok, holtágak hálózatában mintegy 900 km hosszan kanyarog a víz. A rendszerbe tartozik 5 nagy tó, ezeket kanálisok kötik össze, amelyek között találunk természetes módon létrejötteket és az emberi kéz által kialakítottakat egyaránt. 38 folyó táplálja a vizeket, így a holtvizek szinte egyáltalán nem tartalmaznak tengervizet és sót. Ezeket a vízi utakat hagyományosan közlekedésre, halászatra és mezőgazdasági célokra használják a helyiek.

Fotó: Silver Blu3/Flickr
Fotó: Silver Blu3/Flickr

Az évenként megrendezésre kerülő kígyóhajóversenyek remek szórakozást nyújtanak a helyieknek és az ide látogató turistáknak egyaránt. Az őslakosok számára nem csak életteret, de megélhetési forrást is kínálnak ezek a festői szépségű vízrendszerek. A holtágak a hullámok és a parti áramlatok hatására alakultak ki, ezek alacsonyabb gátakkal rendelkező szigetecskéket hoztak létre számos folyó torkolatánál. Bizonyos régiókban mesterséges gátakat emeltek, hogy a sós víz ne jusson be a területre, így megőrizve a vizek érintetlenségét.

Fotó: Sriranga Rao/Flickr
Fotó: Jenny Mackness/Flickr
Fotó: Rakhee/Flickr

A vízi élőlények elképesztő fajgazdagsággal képviseltetik itt magukat. Békák, rákok, halak, különféle vízimadarak, például csér, jégmadár, kormorán népesíti be a partot, de élnek itt vidrák, teknősök is. Pálmák, csavarpálmák, valamint rengeteg dús, leveles bokor és cserje övezi a partszakaszokat.

Fotó: David Brice/Flickr
Fotó: Watana/Flickr
Fotó: Watana/Flickr
Fotó: Flickr

A lakóhajókat kettuvallamnak nevezik – ezek Kerala legnépszerűbb turistacélpontjai. Több mint 2000 ilyen jármű járja a vizeket. A hajókat tradicionálisan a gabonák szállításához használták, a rizsföldekről ezeken a járműveken vitték el a terményt. Ugyanakkor a királyi család és a nemesek előszeretettel működtették lakóhajóként is a bárkákat. Napjainkra a turisták számára átalakították, némileg kényelmesebbé tették azokat, így rendkívül népszerű lett ez a fajta szálláshely. Aki kibérel egy ilyen hajót, az egy hálóval, WC-vel, étkezővel ellátott kis lakosztályt kap a pénzéért. Némelyik hajócskát motor hajtja, de többnyire lassan csordogálnak, nem sietnek sehova.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: McKay Savage/Flickr