Mindennapi műanyagaink: ennyi plasztik gyűlik össze egy év alatt.

2017. január 1-étől kezdve Daniel Webb minden egyes darabka műanyagot eltett, amit kapott vagy vett. 365 nappal később a lakás egyik szobája teljesen tele volt, a kutatás pedig véget ért. Kézzel foghatóan ott sorakoztak egy brit fickó egyéves műanyag fogyasztási szokásai.

Webb az a fajta ember, aki szereti a nem mindennapi kihívásokat, ráadásul mélyen megérintette a műanyag-szennyezés problémája is. Az angol tengerparti városkában, Margate-ben élve gyakran szembesült a partra hordott szemétkupacokkal.

Az egész projektbe azért fogott bele, mert elkeserítette, amit egy-egy tengerparti séta során látott. Régi műanyagbabák, palackok, amelyeket a víz hozott el, valahonnan a távolból, zacskók, strandpapucsok tömege.

Ezen a ponton döntötte el, hogy készít egy műanyag-gyűjtő kutatást. A vásárlási szokásait egyáltalán nem változtatta meg (a műanyagpalackokról már korábban leszokott), megtartott minden egyes darab műanyagot, zacsit, csomagolást, hogy pontosan dokumentálhassa ez esztendőt.

És hogy összesen mennyi darabka műanyag gyűlt össze? Döbbenetes szám: 4490 darab.

Ennek 60%-a ételek csomagolásához használatos plasztik, és 93%-a egyetlen egyszer használatos dolog volt. Mindössze 8 olyan cikk akadt, főként a pohártetők, amelyek biológiailag lebomló műanyagból készültek.

A projektet Ollie Harrop fotós fényképezte végig, és a ’Mindennapi műanyagaink’ címet kapta.

A képek a személyes szokásokról is árulkodnak, Webb nyilvánvalóan szereti a chipset és a cukorkát, és számos műanyagzacskót tép a salátákhoz, hüvelyesekhez, és hálóban veszi a citrusféléket. Ott lapulnak a mindenki számára ismerős műanyagok is, amelyeket nap, mint nap használunk, mint a kávéspohár teteje, a buborékfólia, a tejespalack, a fogkrémtubus.

A gyűjtemény egy 12,5 m széles, 4 m magas falfestmény formájában is elkészült, erős üzenetet közvetítve.

Webb a marketinget is keményen bírálja, szerinte az erős túlfogyasztás és túltermelés oka az, hogy mindent eladnak nekünk, amire igazából semmi szükségünk nincs. Rávilágít az újrahasznosítás értelmetlenségére is, az egész gyűjteményből mindössze 56 elem készült újrahasznosított anyagból. Úgy véli, ideje más utakat keresnünk a probléma megoldására. Kétségtelen, hogy egy ilyen megdöbbentő eredménnyel záruló, erőteljes hatású projekt ismét arra figyelmeztet minket: ideje változtatni.

Forrás: www.treehugger.com, képek: Ollie Harrop