Tökéletes álca.

Baloldalon a valódi virágot látjuk, jobb oldalon viszont két, gomba által létrehozott „álcát”.

Kenneth Wurdack botanikus 2006-ban Guyana szavannás területén végzett gyűjtőmunkát. A Kaieteur Nemzeti Parkban sétálva különös dologra lett figyelmes, amikor néhány virágsásra pillantott. A jellemző sárga virágok mellett ugyanis sokkal narancsosabb szirmú virágokat is észrevett, amelyeknek a textúrája is szivacsosabb volt.

A következő években az ismétlődő tanulmányi útjain többször sikerült a jelenséget megfigyelnie. A szakirodalomban aztán megtalálta a furcsaság magyarázatát is: a narancsosabb virágok valójában nem is virágok.

Mimikrikkel, álcázásokkal van itt dolgunk, a virágszerűségek egy gomba képződményei. A Fusarium xyrophilum nevű (Wurdack és munkatársai által most leírt) gomba a virágsásokat fertőzi és teszi sterillé, így blokkolva a virágzásukat. Most még ismeretlen módon, kizárólag gombaszövetből hozza létre az álvirágokat, így csapva be a beporzókat, akik aztán az ő spóráit fogják terjeszteni.

A lenyűgöző utánzást most részletesebben is vizsgálják a kutatók. Ez az egyetlen ismert példája annak, hogy egy gomba virágnak tetteti magát. Több olyan gombafajról tudunk, amely részben módosítja a virágleveleket vagy más trükkökkel próbál virágnak tűnni, azonban ilyen egyedülálló módszerre egyik sem vetemedik.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy ezek a hamis virágok is bocsájtanak-e ki illatokat ill. visszaverik-e az UV-fényt – ezek a tényezők hatnak a beporzó rovarokra a hagyományos virágok esetében.

Forrás: www.scientificamerican.com, kiemelt kép: K. Wurdack/Smithsonian Institution