Ez a növény több kalciumot tartalmaz, mint a tej.

Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) a káposztafélék családjába tartozó évelő vízinövény. Nagyon elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul, hazánkban leginkább a Gerecsében, a Bakonyban, Zala megyében, a Kisalföldön, a Duna és a Dráva vidékén találkozhatunk vele. A csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal rendelkező növény kb. 30-50 cm magas, húsos, fényes, télen is zöld levelekkel és fehér virágokkal. A tiszta, hideg vizű források és patakok mentén növő, az állóvizeket kerülő, vadon élő vízitorma Magyarországon védett.

A termesztésének viszont magunk is nekikezdhetünk, magot már sok helyen kaphatunk, de magát a növényt is megtalálhatjuk bioboltokban, piacokon. Amennyiben szeretnénk saját vízitormát, nedves, vizes helyet kell találnunk számára, ami akár egy dézsa, vályú is lehet. Fontos, hogy a talaja mindig vizes legyen, napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.

Csípős, mustárhoz hasonlító, fűszeres íze van. Több kálciumot tartalmaz, mint a tej, és antioxidánsokban is gazdag. Tartalmaz A, E, K, D, C vitamint, és jódot, vasat is. Nem véletlen, hogy már az ókor óta ismerik gyógynövényként is: vértisztító hatásúnak tartották, fáradtság, levertség esetére is javasolták. Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, vízhajtó hatását is említik (a túlzott fogyasztás a húgyutakat irritálhatja).

A vízitorma tápláló, finom és rengeteg módon fogyasztható!

1. Vízitorma pesto

Ehhez a finomsághoz először egy nagy lábos sós vizet kell felforralni, majd hozzáadni 6 csomag vízitormát, míg meg nem fonnyad (kb. 1 perc). Ezután dobjuk a növényt jéghideg vízbe hogy lehűljön, majd vegyük ki, és csöpögtessük le róla a felesleges vizet, szárítsuk meg. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük, 1 csésze olívaolaj, ½ csésze pörkölt mandula, 4 zúzott fokhagyma gerezd és 2 citrom levének hozzáadásával.

2. Vízitorma leves

Pürésítsük a növényt-hagyományosan —pirított hagymával és főtt krumplival készítve finom, krémes, zöld levest kapunk.

3. Vízitormás szendvics

Az unalmas saláták helyett készítsük a szendvicset vízitormával, paradicsom, friss sajt, bacon mellé nagyon illik!

4. Vízitormás smoothie

Zöld levelekből is készülhet egészséges, tápláló smoothie (adhatunk hozzá pl. bébispenótot, fűszereket).

5. Vízitormás saláta

A tavaszi saláták végtelen variációkat jelenthetnek, napraforgómagokkal, bébicéklával, csirkehússal, pirított répával jól harmonizál a harsogó zöld vízitorma.

6. Vízitormás saláta öntet

Friss, fűszeres öntet a salátádra pillanatok alatt készíthető ebből a növényből is (csak egy botmixer kell hozzá).

7. Vízitormás hal

A sült, grillezett hal még finomabb, ha vízitorma ágyáson landol.

8. Vízitormás tacos

A tortillába, gyrosba, tacosba jégsaláta helyett vízitormát tegyél!

9. Vízitormás vaj

Nagyon finom, ha fűszeres vajat készítünk belőle, de kecskesajtba keverve is ízletes kenőkét kapunk.

www.rodalesorganiclife.com