Egy jóakaró ajándékával indult a történet.

Jupia Land Hirata egy természetvédelmi terület Japánban, melyet a Hirata nevű falu gondoz. A ’Világ hortenzia kertjének’ is nevezett 50 ezer m2-es terület nagyjából 20 ezer hortenziának ad otthont. Ami pedig igazán különlegessé teszi, az az, hogy itt annyi fajt és fajtát gyűjtöttek össze, amennyit csak lehetett.

Jelenleg a parkban több mint 800, a hortenziafélék családjába tartozó fajtát találunk.

Az időbeni korlátozások és az előkészületi nehézségek miatt azonban a Hirata park csupán 400 fajtát mutatott be a Guinness rekord hitelesítőinek.

A rekord jóváhagyásához a megbízottak körbesétáltak a kertben és minden egyes fajtát azonosítottak a szakértők segítségével. A vizuális szemrevételezés több, mint 5 órán keresztül tartott. A hivatalos útmutató szerint a töveknek virágozniuk kell a hitelesítés idején , csak ebben az esetben fogadhatóak el. Miután ez a hosszadalmas eljárás véget ért, a helyiek és a park munkatársai izgatottan várták, mennyi fajtát tudtak a zsűrizők összeszámolni: 372 lett a vége.

A virágos történet akkor indult, amikor egy helyi lakos engedély nélkül hortenziát ültetett egy állami telekre.

Az illető jószándékkal tette ezt, de valakinek gondoskodnia kellett a növényekről. A polgármester elmondása szerint noha megvolt a lehetőségük arra is, hogy eltávolítsák a hortenziákat, meg akarták tartani, sőt, termeszteni szerették volna őket. Fontos volt a falu számára  a közösség, márpedig a  virágokat annak egyik tagjától kapták, kedves gesztusként. A kerti hortenzia egyébként Japánban nagyon kedvelt dísznövény, az 1800-as években a szigetországból került át Európába is.

Ahelyett, hogy egyre több és több hortenziát ültettek volna ugyanabból a fajtából, valami mást terveztek. Miután a polgármester megtudta, hogy kb. 800 fajta hortenzia létezik a világon, arra gondolt, hogy megpróbál mindegyikből néhány példányt beszerezni. Még át is nevezték a parkot a ’Világ hortenzia kertjévé’, hogy megerősítsék az elhatározásukat, ami szerint már nincs visszaút.

Most a park a Guinness rekord tartója, a fenntartónak pedig nagy reményei vannak, hogy tovább tudnak fejlődni. Újabb fajták ültetését tervezik, még maguk is nemesítettek egyet, kifejezetten a park számára.

Forrás és képek: www.guinnessworldrecords.com

A kiemelt kép illusztráció.