A világ tetején.

Indiában találjuk a magyarul Királyi erődnek mondható Raigad Fortot. A lenyűgöző építmény ma is tekintélyt parancsoló méreteit elnézve nem nehéz elképzelni, hogy valamikor ez az erődítmény volt a Maratha birodalom központja. Miután 1662-ben Chhatrapati Shivaji király a fővárosává tette, számos épületet húztak fel a hegy tetején. Egykoron 300 kőház, kúria, palota, helyőrség és egy 1,5 km hosszú piac kapott itt helyet. Díszes kertek vették körbe, oszlopok, utacskák, víztározók tartoztak a birodalomhoz.

A Raigad Fortot úgy tervezték, hogy kizárólag a család és a barátok számára volt elérhető, az ellenség viszont képtelen volt bejutni. Az egyetlen használható főút egy hatalmas kapun át vezetett, ezt pedig napnyugtakor bezárták.

Raigad fort towers

Az erődhöz két viszonylag magas bástya is tartozott, amelyekből 20-21 méteres magasságból kémlelhették a vidéket, tarthatták szemmel a betolakodókat. A főpalota eredetileg fából épült, ennek ma már csak az oszlopai maradtak fenn. A komplexum részét képezte egy kivégzőpont is, a Takmak Tok nevű szikláról lökték az elítélteket a mélybe.

Az építmény 1356 méterrel a tengerszint felett épült, a Sahyadri hegységben. A masszív, hatalmas erőd kiterjedése kelet-nyugat irányban 2,5 km, észak-dél irányban pedig 1,6 km. 1737 lépcső vezet fel az elképesztő látnivalóhoz, de napjainkban már kabinos felvonóval is feljuthatunk, mindössze 4 perc alatt.

Forrás: themindcircle.com