Családi szenvedély.

6.44 kg: ez két újszülött baba súlya, de egy bowling golyó is körülbelül ekkora. No meg az a hatalmas napraforgótányér, amellyel egy walesi férfi megdöntötte a kategória korábbi rekordját.

A szuper napraforgó igazi meglepetés volt a kertben a 44 éves Kevin Fortey számára.

A növényt fivére, fia és édesanyja segítségével termesztette. Az óriásira nőtt virág mindenkit sokkolt a méreteivel, mindegyik társánál sokkal gyorsabban terebélyesedett. A tányérja akkorára hízott, hogy végül csak a postán tudták lemérni.

A magot még egy hőhullám idején ültették késő májusban és októberben szüretelték le a tányért. A növény így 20 hétig nevelkedett, 3.35 méteres magasságot ért el. A mag a saját magjaik közül származott, amit már több mint 100 éve használ a család. A ‘Fortey Giant Sunflower’ még az édesapa nemesítése, Suffolkban állította elő ezt a fajtát, majd később vitte magával Waesbe.

Fotó: www.guinnessworldrecords.com

Amikor Kevin édesapja 1996-ban elhunyt, a testvérek folytatták a termesztést a rekorder fajtával. Időközben igazi mesterei lettek a méretes napraforgók termesztésének. Az ültetés előtt ellenőrzik a talaj pH szintjét és tápanyagellátottságát, többféle kiegészítőt használnak, hogy a növények egészségesen, megfelelően fejlődjenek, például komposztteát, zöldtrágyát, magas káliumtartalmú guanót.

A növények nevelése időt, gyakorlatot, elkötelezettséget igényel.

A nehéz tányérú napraforgóknak jobban tervezett szerkezetre van szükségük, nem lehet őket valamiféle támaszték nélkül nevelni. Egy hatalmas vízcsövet is bevezettek a talajba a szár mellett, ami a gyökereket támogatta, hogy jobban tudjanak a korai fázisban is vízhez jutni. 20 hetes tenyészidőszak alatt a Fortey család sosem locsolta kézzel a növényt, ehelyett 12 óránként egy csepegtető öntözőrendszer kapcsolt be.

Fotó: www.guinnessworldrecords.com

A família eddig 8 Guinness rekordot mondhat magáénak (amiből 4 még ma is csúcstartó) például náluk volt a legnagyobb napraforgó levél, de a legmázsásabb cékla is.

A legújabb rekordot Kevin édesapja emlékének szentelte, aki ugyan sosem ért el világcsúcsot, de számos fajtát nemesített és nekik köszönhetik a kertészet iránti rajongásukat is.

Noha most már két rekordot is tartanak a  napraforgókkal, Kevin most a világ legmagasabb napraforgója címre hajt. Nem lesz egyszerű dolga, a jelenlegi csúcstartót, 9,17 métert kell túlszárnyalnia.

Forrás és kiemelt kép: www.guinnessworldrecords.com