Kevesebb felesleges értekezlet.

2022 júniusában több mint 60 cég vett részt az Egyesült Királyságban abban a 6 hónapon át tartó kísérletben, amely a 4 napos munkahét sikerét, bevezethetőségét vizsgálták. Noha egyes országokban, például Izlandon vagy Belgiumban már több helyen alkalmazzák a rövidebb munkahetet, a briteknél a cégek bevonásával próbálták a sikerességet mérni. A mintegy 2900 alkalmazottat tesztelő átfogó felmérés során számos iparágba tartozó munkahelyen tudták az elemzéseket végezni.

Az eredmények a várakozáson felül pozitívnak ítélték meg a 4 munkanapos heteket.

A kulcs az, hogy a 20%-kal kevesebb munkaidő ellenére a fizetést nem csökkentették, viszont a munka eredményessége, a produktivitás ugyanaz maradt. Noha az irodai munkáknál vagy a pénzügyi területen ez működőképesnek látszik, meglepő módon az egészségügyben vagy a vendéglátásban is van létjogosultsága a reformoknak. A vállalatok rugalmasságot kaptak ezen a téren, ők dönthették el, hogy milyen megoldásokkal rövidítenek a munkanapok számán. Némelyik cég a munkaórák számát csökkentette egyes szezonokban, mások a meetingekből, megbeszélésekből faragtak és optimalizálták a működési folyamatokat.

Összességében azt tapasztalták, hogy a dolgozó jóléte, elégedettsége nőtt.

A résztvevők 71%-a alacsonyabb fokú kiégést tapasztalt, míg 39% kevésbé érezte stresszesnek magát. A munka-magánélet egyensúlyát vizsgálva 62% úgy találta, hogy egyszerűbb a munka és a társasági élet közt harmóniát teremteni, 60% pedig jobban tudta menedzselni a prioritásait. Meglepő módon 65%-kal kevesebb betegen töltött napot és 57%-kal kevesebb munkahelyváltást jelentettek. Kis mértékben még a cégek bevétele is nőtt. Az eredményeket a Cambridge-i Egyetem kutatói elemezték.

Noha a 4 napos munkahét szélesebb körű bevezetését még mindig sok tanulmánynak kell megelőznie, az biztos, hogy a kísérletben résztvevők határozott igennel szavaznának. A bevont cégek 92%-a folytatni szeretné a programot, 18% pedig már át is tért az új rendszerre. Reménykeltő az, hogy a vállalatok milyen sokféleképpen próbálják a négynapos hetet megvalósítani.

Forrás: mymodernmet.com