Tőlünk függ a fennmaradásuk.

Miközben rengeteg növény- és állatfaj él a Földön, sajnos minden egyes nap vesztünk is a gazdagságból: tucatnyi faj van veszélyben, nem csak a globális klímaváltozás, de az élőhelyek pusztulása, az erdőirtások, a környezetszennyezés, az illegális állatkereskedelem miatt is. Egyesek nagyobb figyelmet kapnak, másoknak szinte a létezésükről sem tudunk.

A Nemzetközi Természetvédelemi Unió (IUCN) 1964 óta minden évben összeállítja a veszélyeztetett Vörös Listát, az ezen szereplő fajok kritikusan veszélyeztetett státusza már a kihalás előtti utolsó lépcsőfokot jelenti.

15 ilyen, kritikusan veszélyeztetett állatfajt mutatunk:

Az amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) 10-15 évig élhet. Az orosz Távol-Keleten élő állat populációjának egyedszámát 120-ra becsülik. A világ egyik legritkább nagymacskája az orvvadászat, élőhelyvesztés, erdőirtás áldozata. Magányosan él, egyedülálló módon alkalmazkodott a hideghez.

Fotó: slowmotiongli

A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bircornis) 35-40 évet élhet. A Kelet- és Dél-Afrikában őshonos állat egyedszámát 5500-ra becsülik. Legnagyobb veszélyt az orrszarvúakra az illegális vadászat jelenti.

Fotó: nickdale

A borneói orangután (Pongo pygmaeus) 35-45 évet élhet a vadonban. A Borneó szigetén élő állatfaj kb. 105 ezer egyedet számlál. A legnagyobb fán élő majmokat az élőhely pusztulása és a vadhús kereskedelme fenyegeti.

whitcomberd

A Cross folyó-menti gorilla (Gorilla gorilla diehli) a vadonban 35-50 évet élhet. A Kamerun és Nigéria határán őshonos gorillából kb. 200-300 egyed él a természetben. Nehezen megközelíthető, erdős helyen él és kerüli az embert. Az erdőirtás, a föld felaprózódása, a polgárháborúk és az orvvadászat veszélyezteti.

Gorille adulte avec dos argenté du sanctuaire de la Mefou

Az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) akár 60-70 évet is élhet természetes körülmények között. A Közép-Afrikában élő állat kb. 200 ezres csapatot számlál, amit az élőhelyvesztés és a földek felaprózódása mellett az agyarért és húsért történő vadászat is csökkent.

Loxodontacyclotis

A jávai tigris (Panthera tigris sondaica) 18-25 évet élhet. Szumátra szigetén őshonos, kevesebb mint 400 egyeddel, az akácia és olajpálma ültetvények terjeszkedése és az illegális kereskedelem miatt csökkenő egyedszámmal.

A bengáli tobzoska (Manis pentadactyla) Kína déli részén, az észak-indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsia északi részén él, de nem ismert az egyedszáma. Intenzív orvvadászat tizedeli: a húsát fogyasztják, pikkelyeit a kínai hagyományos gyógyászatban alkalmazzák. Utóbbit 2020-ban Kína hivatalosan is levette a gyógyászatban használt összetevők listájáról.

Manis pentadactyla (29054818144)

A vietnámi antilop (Pseudoryx nghetinhensis) 8-12 évig élhet. Észak-közép Vietnámban és Laoszban vadon 25-750-re becsülik az egyedszámát. Rendkívül ritkán kerül a szem elé és fogságban nem tudják nevelni. Az illegális vadászat mellett az élőhely vesztése is fenyegeti.

Pseudoryx nghetinhensis

A kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus) 60 évet élhet a vadonban, őshazájában, az USA egyes területein és Mexikóban. Egyedszámát 500-ra becsülik. A madár története félsiker, mivel 1987-ben már kihaltnak nyilvánították, de az egyedszáma azóta nő a tenyésztési programoknak és a vadonba történő visszahelyezésnek köszönhetően.

Fotó: odeliavo

A hegyi kék légykapó (Cyornis banyumas) 1-10 évet élhet. A Jáván és Indonéziában élő madárból kb. 100-1000 lehet lehet a vadonban. Egykoron a kis énekesmadár a leggyakoribb légykapó volt Indonéziában. A kalitkás madár kereskedelem miatt feltételezik, hogy fogságban most is közel 100 ezer példány él.

Cyornis banyumas by Mike Prince

A Franklin poszméh (Bombus franklini) élettartama 2 héttől 1 évig terjedhet. A rovar Oregon déli, Kalifornia északi részén él. Ugyanazok a veszélyek fenyegetik, mint a többi beporzót: intenzív növényvédelem, idegenhonos növények, kevés kiskert, monokultúrák.

Franklin's bumble bee

A kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) 21 évet él, a Kaliforniai-öböl északi részén. A világ legkisebb élő cetfajának egyedszámát mindössze 18-ra becsülik. A kihalás szélére a mexikói illegális totoaba halászat sodorta, aminek során a delfin járulékos fogásként kerül a hálóba.

Vaquita6 Olson NOAA

A Swinhoe-óriás lágyhéjú teknős (Rafetus swinhoei) akár a 100 éves kort is elérheti.  A Kína keleti és déli részén, valamint Vietnám északi részén őshonos fajnak mindössze 3 példánya ismert. A világ egyik legnagyobb édesvízi teknősét húsáért és tojásáért is vadászták.

Rùa Đồng Mô

Melegvízű, sekély óceánok lakója a kalapácsfejű cápa (Sphyrna mokarran), amely 20-30 évig is élhet. Uszonya miatt halásszák, cápauszony levest főznek belőle.

Fotó: imagesource

A páva tarantulának is nevezett Poecilotheria metallica 3-12 évig él India védett erdeiben. Szokatlan kinézetű, metálkék szőrrel borított. A fakitermelés és tűzifatermelés miatt élőhelyét veszti. A vadonban rendkívül ritka, de biztos, hogy fogságban is tenyésztik, kereskednek vele.

Poecilotheria metallica

Forrás: mymodernmet.com