Megnyugodhatunk, idén is jó minőségű termék kerül a szilveszteri asztalra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által folytatott Szupermenta termékteszt során a Szilveszter közeledtével a virsli került a (laboratóriumi) asztalra. A vizsgált 21 előrecsomagolt sertés virsli közül minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.

Ezen a teszten vizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá a fehérje-, víz-, zsír-, só-, és nitrit tartalmukat is megmérték. Remek hír, hogy az eredmények alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.

Hat termék csomagolásán szerepelt a „gluténmentes” felirat, így ezekben az esetekben a vizsgálat erre a paraméterre is kiterjedt. Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban gluténmentesek voltak!

A sertés virslik akkreditált érzékszervi bírálatát is elvégezték a szakemberek. Egyetlen mintánál állapítottak meg kellemetlen szagot, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság.

Sajnos azért nem volt tökéletes az eredmény, a termékek jelölésének vizsgálata több hiányosságot is feltárt. Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon. A legfontosabb jelölések viszont rendben voltak, az allergének feltüntetése, az adalékanyagok felhasználása és a „védőgázas csomagolásban” felirat valamennyi esetben megfelelt az előírásoknak.

A termékek kedveltségi vizsgálatára is sor került, laikusok és szakértők bevonásával. A felkért kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát. Első helyen a Pick mangalica virsli végzett, második lett az Aldi frankfurti virsli, míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:

Évzárás virslivel