Fémtüskével védett házikók.

A Jeges-tengerben fekvő Vrangel-sziget Oroszország egyik legtávolabbi szigete. Ezen a vulkanikus szigeten a nyári hőmérséklet is alig kúszik fagypont fölé. Valószínűleg ez az utolsó hely, ahol a gyapjas mamut menedéket találhatott, 6000 évvel azután, hogy a rokonai a szárazföldről eltűntek, még mindig élt a világnak ebben a zugában. Ma a szigetet agyarok, csonttöredékek, a gyapjas mamut maradványai borítják.

A zord körülmények dacára az élővilág egyedülálló. Rendkívül fajgazdag az ökoszisztéma, sarki róka, rozmár, pézsmatulok, fókák, lemmingek, számtalan madár él itt. A legtöbb azonban jegesmedvéből akad, a kóborló állatok olyan szinten uralják a földdarabot, hogy a kunyhók, házak ablakát fémtüskékkel kell védeni ellenük.

Minden nyáron, amikor a jég megolvad, tömegével érkeznek a jegesmedvék, egészen télig, a következő fagyos ciklus kezdetéig maradnak. Az állatok itt adnak életet a bocsoknak és itt készítik fel őket a télre.

A jegesmedve valójában tengeri állat, aki nagyon szereti az idejét a vízben tölteni vagy a jégen üldögélni és onnan halakra, fókákra vadászni. Az elmúlt évtizedekben azonban a klímaváltozás következtében egyre több időt töltenek a szárazföldön, mivel a jég hamarabb megolvad és később fagy meg. A 20 évvel ezelőttihez képest napjainkban egy hónappal több időt tölt egy jegesmedve az Vrangel-szigeten. Egyre több fehérbundás állat érkezik ide, a korábbi 200-300-as átlaghoz képest 2017-ben 589 példányt számoltak.

A Vrangel-sziget 1976 óta természetvédelmi terület, 2004 óta pedig az UNESCO Világörökségének része.

A Vrangel-szigetnek nincs állandó lakossága, de 6-7 őr általában tartózkodik itt, különféle feladatokat ellátva: a vadak életét monitorozzák, a tudományos méréseket segítik, dolgoznak a kutatókkal, felügyelik a turistákat, karbantartják a kunyhókat. Időnként turisták is felkeresik a szigetet, egy meglehetősen hosszú és bonyolult engedélyeztetés után.

Forrás: www.amusingplanet.com