Szimbólumok.

Egészen bizarr látványt nyújt a keresztekkel teli domb Litvánia északi részén, Siauliai városa mellett. A Keresztek dombja – napjainkban zarándokhelyként ismert – egy kicsiny domb, amin elképesztő mennyiségű kereszt emelkedik.

A keresztkitűzés gyakorlatának kezdete bizonytalan, de állítólag az első keresztek az 1831-es felkelést követően kerültek ide.

Az elmúlt évszázadokban nem csak keresztek, de hatalmas feszületek, faragott litván szentek, Szűz Mária szobrok, zarándokok által hozott apró képmások és rózsafüzérek is ellepték a domboldalt. A becslések szerint a keresztek száma már százezerre rúg.

https://www.flickr.com/photos/freefoto/7455963158/

Sok mendemonda kering a kezdetekről. Az egyik történet szerint a 13. században, amikor Litvánia még pogánynak számított, mielőtt felvették a kereszténységet, egy csapat pogány felgyújtotta az itt álló templomot. A maradványok két dombot formáztak, a templom papjai ezekre kezdtek kereszteket helyezni.

Hill of Crosses - 041

A helyről először a 14. században tettek említést a források. Az utóbbi időkben ez a domb a nemzeti büszkeség szimbólumává is vált, főként annak köszönhetően, hogy a szovjet időkben többször is buldózerrel rombolták le a dombot, vagy köré ásott árokkal próbálták megakadályozni, hogy valaki keresztet helyezhessen el itt.

Hill of Crosses 02

1991-ben, amikor Litvánia függetlenné vált, a domb a nemzeti érzések szimbólumává vált, az önállóság jelképévé. Ekkor kb. 35 ezer kereszt borította a területet, a méretük néhány centimétertől 4 méteresig terjedt. II. János Pál pápa 1993-ban maga is tiszteletét tette a hely előtt és adományozott egy keresztre feszített Krisztus szobrot is a többi mellé.

Hill of crosses

RT2008: Hill of crosses

hill of crosses

hill of crosses

Berg der Kreuze - Hill of Crosses

Forrás: www.amusingplanet.com