Eláruljuk, hogy melyek a kritikus felületek.

A heti takarítás biztosan neked sem a kedvenc elfoglaltságod, de sajnos nem lehet megspórolni. A szakértők szerint bizonyos felületeket és területeket 7 naponta át kell törölni. Jó hír viszont, hogy vannak dolgok, amiket sokkal ritkábban is elég beiktatni, vélhetően eddig te is túlzásba vitted!

Amiket minden héten rakj rendbe és tisztíts meg:

1. A szennyes ruhákat

Nem érdemes gyűjtögetni sokáig a szennyest, mert bepenészedhet, bebüdösödhet (és úgyse mossa ki senki más). Szerencsés, aki csak hetente pakolja meg a mosógépet, a nagyobb családok akár naponta is bekapcsolják.

2. A fürdőszobai felületeket

Tele lehet kórokozókkal, töröld át a felületeket körös-körül (nem beszélve a vízkőről, szappanmaradványokról…).

3. A szőnyegeket

Még ha nem is látod, a szőnyegen akkor is összegyűlik a por-nem csak felül, de a belsejében is. Porszívózzuk rendszeresen, különösen a forgalmas helyeken.

4. A poros polcokat, bútorokat

Nem csak csúnya látvány a por, de a bútort is rongálhatja, ha nagy mennyiségben felhalmozódik. Használjunk mikroszálas törlőkendőt az eltávolításához!

5. A lepedőket

Gondolj csak bele, a napjaid harmadát az ágyban töltöd! A lepedőn halmozódnak fel a bacik, az izzadtság, a testápolómaradvány…

6. A konyhai berendezéseket

Lehet, hogy nem tűnik koszosnak a sütő, a mikro és a hűtő, de egy áttörlést mindenképp megérdemelnek. Valószínűleg tele vannak láthatatlan szennyeződésekkel. Nem beszélve az ujjlenyomatokról és ételmaradékokról!

7. A kádat és a zuhanyzót

Ezek a meleg, nedves helyek ideálisak a penész megtelepedéséhez, úgyhogy ne hagyjuk, hogy befészkelődjön a gomba!

8. A WC-t

Akár tisztítószerrel, akár környezetbarát szerrel (pl. ecet), de ess neki heti egyszer a csésze alapos kitakarításának (a perem alatt is).

9. A konyha padlóját

Könnyen koszolódó helység: morzsák, lecsöpögések, ételdarabkák. Ne maradjon ki a heti takarításból!

10. A tükröket

Már csak azért is érdemes tisztítani, mert könnyebben látjuk magunkat benne, ha nem éktelenkednek rajta koszfoltok és ujjlenyomatok. Heti egyszer töröld át mikroszálas kendővel és üvegtisztító folyadékkal!

Az alábbi dolgokat lehet, hogy túl gyakran mosod:

1. Az egyszer felvett ruhákat

Természetesen az edzőruhát azonnal ki kell mosni, de a többi ruhadarabot 3 alkalom után kellene a gépbe tennünk. A túl sok mosás miatt ugyanis hamar kifakulnak, tönkremennek.

2. A tányérokat

Mosogatógéppel rendelkezők, figyelem: felesleges elöblögetni a cuccot, mielőtt a gépbe teszitek! Ez nem más, mint idő- és energiapazarlás.

3. A világítótesteket

Lehet, hogy hetente törölgeted át a lámpákat? Ne tedd. Elég havonta is!

4. A kabátokat

Lehet, hogy minden nap felveszed a dzsekidet, de ettől még elég 3 havonta kimosnod. A kabátod általában nem kerül közvetlen kapcsolatba a bőröddel, ezért sokkal ritkábban elég a gépbe dobni, mint a többi ruhát.

5. A függönyöket

Ne dobd a lepedővel együtt a mosásba a függönyöket, semmi szükség erre. Elegendő évente kimosni – állítják a szakemberek.

Forrás: CoutryLiving