Nagy meleg, nagy zsúfoltság, nagy fertőzésveszély.

Pontosan tudjuk, hogy a tömött tömegközlekedési eszközökön mennyi kórokozót lehet benyalni, nem csak télen, de nyáron is. Most egy magyar fejlesztésű „csodafegyvert” vetett be a BKK, a Resysten nevű bevonatrendszert.

Az újdonság segítségével 90 százalékkal csökkenhet a vírusok és baktériumok mennyisége a HÉV kapaszkodóin és gyakran megérintett felületein. Így az utasok egészségesebb, tisztább, biztonságosabb környezetben utazhatnak.

A MÁV-HÉV a teljes járműállományán alkalmazta a fotokatalitikus bevonatrendszert, amely környezetbarát módon, a fény energiáját hasznosítva fejti ki hatását. A Resysten WhiteTitan™ nevű hazai innováció egyedülálló tulajdonsága, hogy hatásosságát egy éven át megtartja, így a hagyományos tisztítási megoldások kiegészítéseként képes arra, hogy két takarítás között is meggátolja a kórokozók elszaporodását, terjesztését a sűrűn megérintett felületeken, például a kapaszkodókon.

A hazai fejlesztésű bevonatrendszer alapanyaga élelmiszer-adalékanyagként is nyilvántartott természetes fémoxid, amely megtalálható egyebek között rágógumikban, fogkrémekben és egyéb naponta használatos termékekben is. A bevonatrendszer több szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a tömegek által megérintett felületek tartós mikrobák elleni (antimikrobiális) védelem nélkül akár kórokozók gócpontjai is lehetnek, ahonnét emberről emberre továbbterjedve súlyos betegségeket okozhatnak.

Forrás: www.mavcsoport.hu