Melyik hibát követed el rendszeresen?

Hűtőszekrény: valószínűleg a modern ember már élni sem tudna nélküle. Belepakol mindent (ha kell, ha nem), degeszre tömi, közben nem is tudja, mennyi felesleges energiát és pénzt fogyaszt, arról nem beszélve, hogy hiába hűtünk, ha az étel fele a szemétben landol.

Legyünk körültekintőek, ne kövessük el a legáltalánosabb hibákat!

Nézzük, melyek azok:

1. Rossz terméket teszel a hűtőbe

Nem kell feltétlenül mindent bepakolnod! A paradicsom, a dinnye, a krumpli, a fokhagyma, a citrusfélék, a hagyma nyugodtan maradhat kinn – a hűtőben megváltozhat az ízük, állaguk. A banán, a nektarin, a körte, a barack, az avokádó viszont jobban érzi magát a hűvösben, amennyiben már nagyon érettnek tűnik.

2. Rosszul mosod meg a termékeket, mielőtt hűsre teszed

Sokan hetente egyszer bevásárolnak a hentesnél, majd mindent megmosva tesznek a hűtőbe. Viszont ha nem sikerült őket teljesen megszárítani, a maradék nedvesség remek táptalaj lehet a baktériumoknak és egyéb oda nem illő dolgoknak.

3. Kenyeret tartasz a hűtőben

Bizony, akad, aki beteszi a pékárut a hűtőbe. A hűtő elvonja a kenyérfélékből a nedvességet, így állottnak, kevésbé étvágygerjesztőnek tűnnek. Ajánlatosabb inkább a fagyasztóban tartani őket, pillanatok alatt felengedhetjük, olyan lesz, mintha frissen sült volna. Egyesek azt ajánlják, hogy már fagyasztás előtt vágjuk szeletekre, főként a baguette-et.

4. Fűszereket egy zacskóban tárolod, a hűtő fiókjában

Valószínűleg senki se szeretne előrángatni egy zacskót a hűtő aljából, valami kétes kinézetű fűszertörmelékkel. Ahelyett, hogy egy zacsiba gyömöszölnénk a zöldet, tegyük inkább egy üveg vízbe, amit lazán fedjünk be fóliával.

5. Az ajtó rekeszeit használod a romlandó árukhoz

A szakértők szerint a leghamarabb romló dolgokhoz (pl. tej) nem az ajtó rekeszei az ideálisak, még akkor sem, ha olyan egyértelműnek tűnik, hogy oda állítjuk őket. Ugyanis ezen a helyen legingadozóbb a hőmérséklet a ki-becsukások miatt. A tejtermékek, tojás, húsfélék a hűtő leghidegebb részére kerüljenek, ami általában a polc hátsó része.

6. Hagyod, hogy a zöldségek elfolyósodjanak

Attól még, hogy hűtőben vannak, a zöldségek, gyümölcsök is tönkremehetnek pár nap alatt. Segíthet, ha a zacskójukba egy papírtörölközőt teszünk, amely felszívja a nedvességet. Amikor már nagyon nedves a törcsi, vegyük ki (megszáríthatjuk, majd újra használhatjuk).

7. A polc elejére teszed az új cuccokat

Mindig a legrégebben vásárolt áru legyen szem előtt, a központi részen, hiszen arra fanyalodunk rá legkevésbé. Amikor az orrunk elé mindig újabb és újabb finomságok kerülnek, akkor gyorsan eljuthatunk oda, hogy a hátul lévő, alig párnaposokat kidobjuk a kukába.

8. A konzerveket a konzervdobozban tárolod

Praktikusnak tűnhet, hogy felbontás után konzervdobozostul teszed a hűtőbe a kukoricát, a paradicsompürét vagy a tonhalat, mégsem célszerű. Az ételek átveszik a doboz fém ízét, és ráadásul kevésbé lesznek szem előtt, így előfordulhat, hogy pár nap múlva már csak a penészes kukoricaszemeket látjuk.

9. Eldugod a maradékokat

Tudod, mi az, ami biztosan a szemétben végzi? A hűtő mélyére elrejtett maradék, a jól lefedett, hátra pakolt egy adagnyi leves, az alumíniumba tekert, felismerhetetlen sütivég. Érdemes beruházni egy jól áttekinthető, átlátszó doboz-készletbe, amiben könnyebben kínálják magukat a megmaradt ételek.

10. Nincs külön tartód a szeletekéknek, darabkáknak

Egy fél hagyma, egy darabka sajt, egy kis maradék szalámivég – könnyű félrehajigálni, netán kidobni őket. Érdemes ezeket egy külön tartóban gyűjteni, szem előtt tartani és felhasználni egy raguleveshez, rántottához, szószhoz, az egyenként már értéktelennek tűnő darabkákat.

Forrás: www.treehugger.com