Jártál már a kontinens legszebb természeti helyein?

Hegyek, völgyek, patakok sok országban vannak, de léteznek olyan meseszép természetvédelmi területek, amelyek valamiért kevésbé ismertek, mint a többi.

Fedezd fel Európa legszebb nemzeti parkjait, és csomagold a bőröndödet!

1. Gran Paradiso,Olaszország

Valószínűleg az Alpok egyik legrégebben védett területe, ennek ellenére a vad vizekkel és lélegzetelállító hegyekkel tarkított nemzeti parkot sok turista elkerüli, mivel inkább a népszerű Comói-tó, vagy a Garda-tó felé veszik az irányt. Kőből épült házak, meseszép völgyek és páratlan panoráma vár, ha felkeressük ezt a területet!

Fotó: Alamy

2. Triglav, Szlovénia

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja páratlan szépségekkel hívogat! Felfedezhetjük a Bledi-tó partjáról kiindulva is, de érdemesebb a park nyugodt területén tanyát verni. Kajak, kirándulás, biciklizés, hegymászás: az aktív pihenés mellett szédítő panoráma is vár ránk.

Fotó: Alamy

3. Oulanka, Finnország

Lappföldön, a finn-orosz határ közelében találjuk az Oulanka Nemzeti Parkot, amely egész évben hihetetlen élményt nyújt.  A Karhunkierros út, ami keresztülvezet a parkon, az ország legnépszerűbb turistaútja, a 80 km-es szakaszt 7 nap alatt lehet teljesíteni, erdőkön, patakokon, fahidakon keresztül. Útközben ingyen megszállhatunk a rönkházakban, de aki kajakozna, annak is lehetősége van itt kipróbálni. Természetesen a rénszarvasok sem hiányoznak ebből a meseszép parkból.

Fotó: Alex Robinson/Alex Robinson/JAI/Corbis

4. Peneda-Gerês, Portugália

Vad Garrano pónik legelnek szabadon, és ha kedved tartja, akár a hátukra is felpattanhatsz, hogy körbenézz a park tölgyerdeiben és völgyeiben. Megtaláljuk itt a rómaiak nyomát is, 2000 éves mérföldköveket.

Fotó: Alamy

5. Szász-Svájc, Németország

Drámai, különös vidék: Kelet-Németországban járunk, ahol a sziklamászás és hegymászás szerelmesi tobzódhatnak az élvezetekben. A fő attrakció a Bastei nevű sziklacsoport, ami 194 méter magasan emelkedik az Elba folyó fölé, és egy homokkőből épült hidat fog közre. A park egyébként Csehországba is átnyúlik. A 112 km-es Festők útja nem véletlenül kapta a nevét: kitűnő inspirációkat nyújt, festői tájaival a művészeknek.

Fotó: Sebastian Kahnert/dpa/Corbis

6. Sarek, Svédország

Ebben a nemzeti parkban ne számíts kijelölt utakra, kávézókra, tömegre! Viszont készülj fel 100 gleccserre, Svédország legmagasabb csúcsai közül hatra, és vízfolyásokra, érintetlen természeti tájakra.  Elengedhetetlen a jó tájékozódási készség, ha belevágnál a kalandba!

Fotó: George Steinmetz/Corbis

7. Kalkalpen, Ausztria

A Kalkalpen Nemzeti Parkban található a legnagyobb erdőség a közép-európai régióban. A sűrű erdők között patakok, kanyonok, sziklák szakítják meg a tájat. A lenyűgöző szépségű vidék annak ellenére viszonylag ismeretlen, hogy például a 21 méteres kilátóból nézhetünk körbe (Wurbauerkogel).

Fotó: Alamy

8. Rago, Norvégia

A Rago félelmetesen lenyűgöző hely, egyenetlen szikláival, meredek hegyeivel. Az egyik legjelentősebb látnivalója a Litlverivassforsen vízesés gyönyörű zuhataga.

Fotó: Alamy

9. Port-Cros, Franciaország

A mindössze 1 km széles, 3 km hosszú aprócska, dombos, vad helyet jelzett utak keresztezik. Lenyűgöző a tengerre való kilátás, a tiszta víz a búvárok paradicsoma is. Autók, bicajok itt nem járnak, a hely hajóval közelíthető meg.

Fotó: Alamy

10. Ordesa, Spanyolország

Spanyolország legrégebbi nemzeti parkja a legjobb túrázó hely a Pireneusokban, mégis kevésbé ismert a kirándulók között. Hihetetlen szépségű utakkal behálózva várja a kalandvágyó utazókat.

Fotó: Alamy

Forrás: theguardian