Némelyikük az ijesztő külső ellenére ehető.

Ezekből a gombákból biztosan nem fog pörkölt készülni, már csak azért sem, mert többségük nagyon ritka, és van, amelyiket eszünkbe sem jutna megkóstolni.

1. Közönséges süngomba (Hericium erinaceus)

Több elnevezése ismert: oroszlánsörény-gomba, majomfej-gomba, süngomba, yamabushitake vagy Pom-Pom blanc. Észak-Amerikában őshonos, kemény fákon, főként idősebb példányokon növő parazita, különös kinézete ellenére ehető.

Fotó: Travis S/CC BY-NC 3.0/Wikimedia Commons

Fotó: candiru/CC BY 3.0/Wikimedia Commons

Fotó: randumtruth/CC BY-NC-SA 3.0/Wikimedia Commons

2. Indigo színű tejelőgomba (Lactarius indigo)

Ez a lila szépség Észak-Amerika, Kelet-Ázsia és Közép-Amerika tűlevelű és lombhullató erdeiben él. Amikor a gombát megvágják, lilás színű, tejszerű folyadék folyik belőle. Lehet, hogy nem gondolnánk, de a harsány külső ellenére ehető.

Fotó: alfred.crabtree/CC BY-ND 3.0/Wikimedia Commons

Fotó: cotinis/CC BY-NC-SA 3.0/Wikimedia Commons

Fotó: magixx0/CC BY-NC-SA 3.0/Wikimedia Commons

3. Piros kosárgomba (Clathrus ruber)

Talajlakó, az avar között, kerti talajban, füves helyeken vagy mulcson is rábukkanhatunk erre a látványos gombára. Nem tisztázott, hogy ehető-e, de a szaga miatt minden bizonnyal senkinek nem jutna eszébe kóstolgatni.

Fotó: Juaninda/CC BY-NC-ND 3.0/Wikimedia Commons

4. Csípős parásgereben (Hydnellum peckii)

Ez a fura gomba Észak-Amerikában és Európában él, az utóbbi években Iránban és Koreában is leírták. A fiatalabb példányok piros levet (guttációs cseppeket) termelnek, amelynek antikoaguláns hatása van. Rettenetesen keserű íze van, emiatt ehetetlen.

Fotó: Bernypisa/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

5. Lila pénzecskegomba (Laccaria amethystina)

Több földrészen megtaláljuk ezt a lila szépséget, tűlevelű és lombhullató erdőkben. Az idősebb példányok elveszítik vibráló lila színüket, jóval nehezebb őket beazonosítani. Noha elvileg ehető, nem jó ötlet kóstolgatni, mert felhalmozódnak benne a talajba jutott szennyezőanyagok, így pl. az arzén.

Fotó: ressaure/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

6. Fátyolos hölgy gomba (Phallus indusiatus)

Ez a különleges gomba Ázsia, Afrika, Amerika és Ausztrália kertjeiben és erdeiben terem. Ehető és egészséges, a kínai konyhában is gyakori alapanyag. Olyan, mintha a gomba csipkeszoknyát vagy fátylat viselne, de a kalapka is igen figyelemreméltó.  Zöldes-barnás nyálka fedi, amely a legyeket és rovarokat vonzza, hogy segítsenek a spórák terjesztésében.

Fotó: a being/CC BY 3.0/Wikimedia Commons

7. Világító kígyógomba (Mycena chlorophos)

A sötétben világító gombákat a szubtrópusi ázsiai területeken keressük. Foszforeszkálnak, zöldes fényt bocsájtanak ki magukból a sötétben. Legerősebben akkor látható, ha a hőmérséklet 27◦C körül van, nagyjából egy napig a kalapképződés után. Ezt követően egyre halványul a fényük.

Fotó: Arthur.Pan/CC BY-NC-ND 3.0/Wikimedia Commons

Fotó: Moody Man/CC BY-NC 3.0/Wikimedia Commons

8. Kutyaszömörcsög (Mutinus caninus)

Ez a meglehetősen jellegzetes alakú gomba Európa, Ázsia és Észak-Amerika egyes területein él. Egy tojás formájú test képződik először, majd felreped és néhány óra alatt kinő a fura pálcika. A gombatest teteje büdös nyálkával fedett, ez vonzza oda a sprórát terjesztő rovarokat.

Fotó: Nick Harris1/CC BY-ND 3.0/Wikimedia Commons

9. Kék gomba (Entoloma hochstetteri)

Új-Zélandon és Indiában él ez a bájos kék gomba. Noha valószínűleg mérgező, mégis igen népszerű: bélyegre és bankjegyre is került már Új-Zélandon.

Fotó: little.tomato/CC BY 3.0/Wikimedia Commons

10. Ördög szivarja (Chorioactis geaster)

Rendkívül ritka gomba, kizárólag Texas és Japán néhány területén fordul elő. Texasban kiszáradt szilfák gyökerén nő, Japánban pedig elpusztult tölgyeken. A kutatók nem tudják, hogy miért csak itt bukkannak fel a gombák, ez a két hely ugyan 11 ezer km-re van egymástól, de földrajzilag ugyanazon a szélességi fokon helyezkednek el.

Fotó: Tim Jones/CC BY 3.0/Wikimedia Commons

Forrás: www.treehugger.com