2016. december 9-én tölti be 100. életévét a híres amerikai színész és producer, az ötvenes-hatvanas évek első számú férfisztárja, Kirk Douglas.

1916-ban született fehérorosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként, Iszur Danyielovics Gyemszkij néven a new york-i Amsterdamban. Annak ellenére, hogy a városi gettóban, nagy szegénységben nőtt fel, mindig jó tanuló és kiváló sportoló volt, egyetemi évei alatt versenyszerűen birkózott.

Színészi tehetsége hamar megmutatkozott, huszonévesen már Broadway-darabokban játszott, mielőtt 1941-ben beállt az amerikai haditengerészethez. 1946 óta filmez, filmográfiájában több, mint 70 filmszerep szerepel. Legtöbben az 1960-as Spartacus-ból emlékszünk rá, de emlékezetes alakítást nyújtott az 1980-ban készült Végső visszaszámálás Yelland kaptányaként is.

Négy gyermeke közül a legismertebb Michael, aki saját tehetségéből lett legalább olyan népszerű és elismert színész, mint édesapja. Közös filmjükben (Túl nagy család, 2003) a Douglas-ek három generációja játszik együtt.