A jó öreg kandallók időtállósága és praktikussága vitathatatlan, bár kétségtelen, hogy legtöbbünk lakóhelyén nehéz manapság így megoldani a fűtést. Gondoltad volna, hogy a kandallók tudnak divatosak is lenni?

A gázárak emelkedésével egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes legalább kiegészítő fűtésként a fatüzelést is bevetni, ráadásul a modern, úgynevezett vízteres kandallók révén akár az egész lakás fűtésében is fontos szerepük lehet. S bár egy kandalló hőtermelő képessége nem megvetendő, funkciója szerint sokkal több, mint egy fűtőtest: stílusos fókuszpont, romantikus hangulatteremtő kiegészítő.

kandallo2

Ez tetszik, hogy fogjak az építéshez?

Egyedül leginkább sehogy. A lakásban égő nyílt tűz szakszerűtlen kialakítása komoly veszélyt hordozhat magában. Bár a kandallók építésének fontos motivációs tényezője a látvány, az elsődleges feladat a kandalló biztonságos megtervezése és kivitelezése. A megfelelő tűztér, a kiépítéshez alkalmas burkolat kiválasztása, a biztonságos kémény kialakítása, illetve a szakszerű beépítés elengedhetetlen. Mindezek mellett fontos gondoskodni a megfelelő oxigén ellátásról – modern, jól szigetelő nyílászárók esetében önálló forrásból. Jobb esetben enélkül nem ég majd szépen a kandallónk tüze, rosszabb esetben azonban a szobában tartózkodókat is veszélybe sodorhatjuk azzal, ha begyújtunk. A tervezést és a kivitelezést mindig bízzuk tehát szakértőkre.

Milyen engedélyekre van szükségem?

A kandallók működtetéséhez kéményseprő-ipari szakhatósági engedélyre van szükség. Ehhez a kandalló építőjének kivitelezői nyilatkozatot kell kiállítania, benne többek között a szakmunkás bizonyítvány vagy mesterlevél számával, a tüzelőberendezés típusával, a levegőpótlás módjával, valamint az építési engedélyen szereplő személy nevével és címével. Régebbi építésű kandallók esetében a nyilatkozatot utólag kell beszerezni, ennek hiányában az üzemeltetés nem jogszerű.

Ha már kandalló, legyen stílusos, mik az uralkodó trendek mostanában?

Egy régi kandalló bármilyen otthon éke lehet, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy ilyen van házunkban. Korántsem csak antik bútorok között mutat jól: egy faragott kandalló hangsúlyos ellenpontot képezhet egy letisztult stílusban berendezett szobában. A modern design kedvelői a letisztult burkolatok mellett számtalan öntött fém, vagy akár üveg kandalló közül választhatnak. Nézzük, mostanában milyen stílusok közül válogathatunk!

„Color blocking”

A „color blocking” az elmúlt évek egyik legmenőbb trendje az öltözködésben és lakberendezésben is. Lényege, hogy a végletekig letisztult formákhoz domináns, rikító színeket társítanak. A kandalló kiemelésére kiváló megoldás, ráadásul egyszerű kivitelezni: akár saját kezűleg is megfesthetjük a tűztér körülötti – megfelelően szigetelt – falszakaszt. A legjobban akkor mutat, ha a kiválasztott élénk szín apróbb kiegészítőkön – mondjuk néhány párnán, kaspón vagy vázán – máshol is visszatér a helyiségben.

kandallo4Fotó: DesignSponge

Felülről függesztett

Az elmúlt néhány évben jelentek meg a plafonról függesztett kandallók, melyek még mindig meghökkentően hatnak. Ezek az öntött fémszerkezetek a szoba bármely pontján elhelyezkedhetnek, a tűztér pedig szélesedhet gömbbé, vagy maradhat végig cső formájú – mintha egy tengeralattjáró periszkópja érkezne meg a nappaliba. Extravagáns, feltűnő megoldás, ami leginkább modern, vagy retró stílusú otthonokba illik.

kandallo6Fotó: customfireplacedesign.com

Tábortűz

Népszerű megoldás, ha a tűz látványát nem csak egy szobából élvezhetjük, vagyis a kandalló (legalább) két irányból nyitott. A már elterjedt, üvegfalú megoldások mellett a legújabb trend a tábortüzek hangulatát idézi fel azzal, hogy a tűz a padló szintjén vagy ahhoz nagyon közel ég, és akár teljesen körbejárható. Az igazán stílusos végeredményhez fotelek helyett hatalmas ülőpárnákkal vehetjük körül, így teljes lesz a „glamping” hangulat.

kandallo5Fotó: customfireplacedesign.com

Szoborszerű

Ha már fókuszpontról beszélünk, igazán vad dolgoknak is teret engedhetünk. Az ultramodern kandallók között egészen szoborszerű, feltűnő darabokat is találhatunk. A legújabb trend az organikus forma: sok esetben a tűztér nyílása nem a megszokott szimmetrikus alakú, hanem levelet, vagy ha úgy tetszik, elnyíló ajkakat idéz. A tűzteret közrefoghatja szokatlan, szabálytalan formájú, művészien formált, kidolgozott alakzat. Stílusos megoldás az is, ha szinte megmunkálatlannak tűnő „elrepedt” hatást keltő kőtömb vagy fémlemez keretezi a háttérben természetesen biztonságos környezetben égő lángokat.

kandallo7Fotó: www.gahr-metalart.com

És most tegye fel a kezét, akinek a kandalló még mindig csak egy tűzhely! ?

Forrás: újHáz Centrum