Ezektől ugyanis égnek fog állni a haja.

Természetesen a pincérnek az a munkája, hogy bennünket kiszolgáljon, és nyilvánvaló, hogy mi is lehetünk álmosak, szétesettek, figyelmetlenek vagy épp rosszkedvűek, amikor rendelünk. Viszont nem árt tudni, hogy neki is vannak gyenge pontjai, és vannak mondatok, amiket ötszázszor hall egy nap.

Étterem, pincér

Egyikük elárulta, melyek azok a dolgok, amiket lehetőleg soha többet nem szeretne hallani!

1. Köszönöm, drágám/kedvesem/aranyom!

A becézgetés, bizalmaskodás nem való ide! A pincér ugyanúgy nem a kedvesed vagy barátod, ahogy egy hivatalnok sem az.

2. Beférünk még, ugye?

Ez a mondat természetesen akkor hangzik el, amikor 10 perc múlva zárnak, vagy amikor tömve van a hely, és egyetlen szabad szék sem akad.

3. Kérhetnék egy csésze forró teát?

Ha csak nem kávézóban/teázóban vagy, akkor ez a mondat egy étterem pincérének igazi rémálom. Hogy miért? Mert egy csomó idő összeszedni hozzá mindent, különösen, ha több teából lehet választani, aztán kiegyensúlyozni az asztalhoz a gőzölgő kannával, csészével, csészealjjal, no meg az elmaradhatatlan citrommal és cukorral, netán mézzel.

Étterem, pincér

4. Egy adag hasábburgonya lesz!

Ne parancsolgass, ne követelj. Szépen is kérheted az ételt! Aprónak tűnő különbség, de a pincér fülének nagyon is számít. Legyen szíves… Szeretnék kérni… És ne felejtsd el a kérem/köszönöm szavak használatát sem!

5. Önnek melyik a kedvence az étlapról?

Igazából biztosan nem azt akarod hallani, hogy a pincér mit szeret. Csak nem tudsz dönteni. Ehhez a legjobb megoldás az, hogy megkérdezed egy vadidegen kedvencét?

6. Füttyentve hívni a pincért

Kell ezt magyarázni? Egyik pincér sem a kutyád.

7. Csettintgetni

Ez sem oké. Ha szeretnél valamit, szólj vagy emeld fel a kezed.

Étterem, pincér

8. Kérhetnék inkább egy…?

Egy étteremben természetesen mindenki azon van, hogy elégedett légy. Ha nem kérsz ketchupot a hamburgerhez, semmi gond. Ha nem szereted a fokhagymát, a kedvedért kihagyják. De ha 5 dolgot variálsz át az ételben, ahhoz már nem fognak tapsolni. Ha rizs helyett barna rizzsel, gomba nélkül, extra hagymával, spéci cseh sörrel és plusz kurkumával kéred a fogást, akkor talán nem ezt az ételt kellene választanod. Vagy nem az adott étteremben, ahol történetesen máshogy készítik.

9. Rohanunk; megkaphatnánk soron kívül a rendelésünket?

Sajnos egy étterem nem így működik. A szakács már készíti a többiek ételét, és szerintem ők sem szeretnének még fél órát ücsörögni éhesen azért, mert te sietsz.

Étterem, pincér

10. Ez ennyibe kerül?!

Nem a felszolgáló feladata az árak kialakítása. Ha drágának véled, nem kötelező étteremben étkezned, elkészítheted az ételt te magad is, otthon.

11. Inkább mégis átülnénk oda!

Egyes éttermekben elég nagy zavart okozhat a munkafolyamatokban, ha a vendégek ide-oda üldögélnek. Éppen ezért jelzi a pincér, hogy hol van még hely. Ha ragaszkodsz egy másik asztalhoz, akkor felboríthatod a pincérek rendjét, és így a kiszolgálást is lassítod. Szóval, ha nagyon komoly okod van, csak akkor kérj másik asztalt.