Felmászni és szétnézni mindig nagy élmény.

Itt a tavasz, ideje a kimozdulásnak, zöldell az erdő, vegyük a hátizsákunkat és induljunk a természetbe! Az nem lehet kifogás, hogy messze van a természet, hiszen Budapesten és közelében is vannak erdők, ahova akár pár órára is érdemes kiszaladni. Egy kilátót megmászni jó célkitűzés, ráadásul a fenséges panoráma is örök élmény marad.

Jöjjenek a fővárosban (vagy annak közvetlen közelében) lévő kilátók!

1. Csergezán Pál kilátó

(a Telki és Budakeszi közötti útról ill. Nagykovácsiról érhető el)

Lenyűgözően szép formájú kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon. A kilátó felső szintje 18 méter magas, és a pont 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé, tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az esztergomi bazilika akár felhős időben is szabad szemmel látható. A kilátó névadója a természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges vörösfenyő lécborítást alkalmaztak. Ez lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre.

https://www.instagram.com/p/Bhj1JbRgIJJ/?taken-at=1028547410

https://www.instagram.com/p/BhuK6h2HOCn/?taken-at=1028547410

2. Erzsébet-kilátó, János hegy

Ki ne ismerné az Erzsébet kilátót, amelyből a legenda szerint tiszta időben a Magas-Tátra csúcsait is meg lehet pillantani? A János-hegy a Budai-hegység tagja, 528 méteres magasságával Budapest legmagasabb pontja és egyben legszebb kilátóhelye. A hegy mindig is népszerű turista-célpont volt, a leghíresebb az idelátogató kirándulók közül Erzsébet királyné volt, aki 1882 során több ízben is felkereste a főváros legmagasabb pontját. Ő még egy fából épült messzelátóból nézett le a városra. A korábbi kilátót már 1885-ben le akarták cserélni olyan toronyra, amely egyszerre szolgál kilátóként és őrzi Erzsébet királyné emlékét. Az anyagi és egyéb nehézségek után, 1910. szeptember 8-án adták át a nagyközönségnek ünnepélyes keretek között a kőépületet. Elsőként Magyarországon az Erzsébet-kilátó kapott állandó díszkivilágítást 1926-ban.

https://www.instagram.com/p/Bg0vD7GFpS0/?taken-at=876851402

https://www.instagram.com/p/BhZYRbKAV4U/?taken-at=1025970214

3. Kaán Károly-kilátó

A Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méterre a tengerszint felett helyezkedik el a környék kirándulóinak egyik kedvenc célpontja, a Kaán Károly-kilátó. A kilátó teraszos elrendezésű, a szinteken felfelé haladva egyre szélesebb kilátás nyílik. Az építmény egész éven át, éjjel-nappal látogatható. A névadó Kaán Károly erdőmérnök végzettségű volt, egy ideig földművelésügyi államtitkárként dolgozott. A kilátó a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától kiindulva, a sárga sáv turistajelzést követve közelíthető meg.

https://www.instagram.com/p/BTwuvtsl8AJ/?tagged=kaankarolykilato

https://www.instagram.com/p/BJDlxu2g1Qv/?tagged=kaankarolykilato

4. Makovecz Imre kilátó (korábban kis-hárs-hegyi kilátó)

A Gyermekvasút vonalától alig száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, 362 méteres tengerszint feletti magasságban, egy kisebb erdei tisztáson kilátó található. A vasból és fából készült, 6 méter magas kilátó 1977-ben épült fel, a későbbi névadó Makovecz Imre tervei alapján. Vázát egy lebetonozott vascső alkotja, melyen vasúti talpfákból [az újjáépítése óta akácrönkökből] két egymásba fonódó csigalépcsőt alakítottak ki. 2006-ban lezárták, majd 2008 júliusában – az eredetivel szinte teljesen azonos tervek alapján, újjáépítés után – újra megnyitották. Hivatalosan 2012 óta viseli a tervezője nevét. A kis-hárs-hegyi kilátóból körpanoráma nyílik Buda északi részére, a budapesti Belvárosra, a Várhegy és a Citadella felé. A kilátó a Gyermekvasút Hárs-hegy és Szépjuhászné állomásától egyaránt megközelíthető.

https://www.instagram.com/p/BXkJhQUg4u6/?taken-at=295732039

5. Árpád-kilátó

A II. kerületben található kilátót 1929-ben építették fel, Glück Frigyes kezdeményezésére, a Látó-hegy 376 méter magas oldalára, terméskőből, Friedrich Lóránt tervei szerint. A mai napig ebben a formában áll, 2001-ben felújították. A kilátó fedett teraszszerű, népies stílusú építmény, amiről szép kilátás nyílik a hidakkal ívelt Dunára és a Budai-hegység déli és nyugati vonulataira. Megközelíthető jelzett turistautakon vagy a Glück Frigyes úton, amelyik Hűvösvölgytől a Szépvölgyig tart (az Országos Kéktúra kék sáv jelzésének egyik része), illetve a zöld sáv jelzés is erre vezet.

https://www.instagram.com/p/BgzcbhtlRCB/?taken-at=1162515

https://www.instagram.com/p/BhtNgSwgigH/?taken-at=1162515

6. Széchenyi-kilátó

A Széchenyi-emlékmű és -kilátó, a budai hegyek egyik kevéssé ismert látványossága. Az emlékmű és a kilátó eredetileg erdei pihenőhelyként is szolgált, jelenleg inkább egy csendes, külvárosi, ligetes parknak tekinthető. A fenyőliget közepén, a hegy oldalába ékelve található építmény gróf Széchenyi Istvánnak állít emléket. A kilátót Ybl Miklós tervezte, és eredetileg artézi kútként a pesti Városliget bejáratánál állították fel. 1898-ban, a millenniumra való készülés idején, a Hősök tere kiépítésekor került át jelenlegi helyére. A Széchenyi-emlékmű és -kilátó a Fogaskerekű Vasút Művész út megállójától műúton, a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásától erdei sétaúton és műúton közelíthető meg. A nyolcszög alaprajzú építményre kétoldalt széles, ballusztrádos korlátú lépcső vezet fel.

https://www.instagram.com/p/BXL8lx2A-0G/?tagged=sz%C3%A9chenyikil%C3%A1t%C3%B3

7. Guckler Károly-kilátó, Hármashatárhegy

2016 nyarán adták át a Hármashatárhegyen a különleges alakú, nyolcszögletű kilátópontot, amelynek 4 méter magas kilátószintje gyönyörű körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára. A fenyőgerendákból készült, egyedi faszerkezetű építmény érkezési szintje egyben pihenőhelyként is funkcionál. Az építményt megmászva egy egészen új nézőpontból (499 m magasról) figyelhetjük innen a várost, és ha tiszta az idő, akkor egészen a Megyeri hídig el lehet látni.

https://www.instagram.com/p/BdqJcYZje6K/?taken-at=706038116258767

https://www.instagram.com/p/Bc9xhenB5Nw/?taken-at=706038116258767

8. Dévényi Antal kilátó, Pilis

Nagyra nőtt Jenga torony: nem véletlenül jut eszünkbe a hasonlat, a Piliscsaba határában lévő, 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegy tetején található Dévényi Antal-kilátót valóban a népszerű, fából készült építő-logikai játék alapján tervezték. A 11,5 méter magas építmény majdnem 17 négyzetméteres alapterületű kilátószintjéről remek kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre.

https://www.instagram.com/p/BZ9Lr12DkEl/?taken-at=984121976

9. Kilátó a Reformátorok terén, Budapest, XVI. kerület

2017 októberében adták át a fővárosban, Rákosszentmihály kertvárosi környezetében a kilátótornyot. A körpanorámás kilátó és a hozzá tartozó park mintegy 8 ezer m2 területen valósult meg. A 145 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezett kilátó legfelső szintjére 100 lépcsőfok visz fel (17 méteres magasságba), a felső szintről pedig Budapest páratlan körpanorámája tárul elénk. Az acélszerkezetes kilátó és környezete az esti órákban teljes díszkivilágításban pompázik.

https://www.instagram.com/p/BgJosTgFw9v/?taken-at=1148407945294510

https://www.instagram.com/p/BhCWKsMhjYN/?taken-at=1148407945294510

10. Pilis-tető, Boldog Özséb-kilátó

A 756 méter magas Pilis-tetőn, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján álló, több mint 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó egy itt álló geodéziai (földmérési célokat szolgáló) torony átépítésével jött létre. Az eredeti építmény körül fából készült lépcsősor vezet a magasba, a kilátó falát függőleges fatartók alkotják. Ennek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körpanorámája.

https://www.instagram.com/p/BdaKfifl71R/?taken-at=134930930394270

https://www.instagram.com/p/BT_B9TSDwgS/?tagged=boldog%C3%B6zs%C3%A9bkil%C3%A1t%C3%B3

11. Prédikálószék kilátója

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, a 639 méter magas Prédikálószéken épült háromszintes kilátóból lélegzetelállító a panoráma: Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményről három – elfelé haladva egyre nagyobb – teraszról lehet gyönyörködni a Dunakanyarban. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett, egyedi információs táblák.

https://www.instagram.com/p/BhUhzgFBYFx/?taken-at=15385565

https://www.instagram.com/p/BhjpSyKgVnl/?taken-at=15385565

12. Julianus-kilátó, Hegyestető

A 482 méter magas Hegyestetőn található, középkori bástyára emlékeztető kilátó Zebegényből és Nagymarosból indulva is megközelíthető. Az 1939-ben épült torony a Dunakanyar egyik legszebb körpanorámáját mutatja a turistáknak, nem csak a Duna, de a Belső-Börzsöny is elénk tárul a tetejéről.

https://www.instagram.com/p/BbHGb7mglz4/?taken-at=270749565

https://www.instagram.com/p/BhlPdyUhDK4/?taken-at=270749565