A múlt íze.

A New York államban található Saint James Brewery sörfőzde nemrég dobott piacra egy új terméket, amelyet valóban átjár a történelem szelleme. A Deep Ascent (kb. mélyreszállás) névre hallgató ale típusú sör teljes egészében azzal az élesztővel készült, amelyet egy 1886-ban hajótörést szenvedett hajóból hoztak fel. A S.S. Oregon nevű gőzhajó ugyanis ebben az évben süllyedt el rakományostul, a Fire Island partjainál.

Fotó: saintjamesbrew/Instagram

 

Fotó: saintjamesbrew/Instagram
Fotó: Fotó: saintjamesbrew/Instagram

A sörfőzde tulajdonosa, Jamie Adams, nem mellesleg búvár, egy egész évtizedet töltött a roncs kutatásával, mielőtt észrevette, hogy épen maradt sörök is rejlenek a mélyben, talán hasznosítható élesztővel. 2015-ben felbérelt egy csapat búvárt, de 2017-ig nem jártak sikerrel, ekkor azonban a homokot megmozgató viharok lehetővé tették, hogy elérjék a hajó ebédlőjét. A kitartásnak hála találtak 6 üveg sört, épen, dugóval lezárva, fejjel lefelé, majd később még 20-at.

Két évet vett igénybe a megfelelő élesztőanyag kivonása, és a kellemes ízzel való kísérletezés.

Az eredmény egy gyümölcsös, virágos sör, komlós befejezéssel, amely Adams szerint korábban Angliában, a Bass Brewers-nél használt vonalból származik.

A Deep Ascent már be is mutatkozott egy New York-i kézműves sörfesztiválon és a tesztelők rajongtak érte.

Adams rendkívül lelkes, szerinte a sör az evolúció csodáját, a tartósságot és folyamatosságot szimbolizálja, egyetlen élesztőgombból indulva. Ablakot nyit az Atlanti-óceánt valamikor keresztülhajózó utasok életére.

Fotó: saintjamesbrew/Instagram

A sör jelenleg csak a helyieknek előrendelhető, de siker esetén szélesebb körben is forgalmazni fogják majd.

Forrás: www.treehugger.com