Álljunk meg, meglocsolom a fát.

Az USA nyugati részén, Wyoming államban, Cheyenne és Laramie között egy egészen különleges fa nő. A fa maga egy nevadai cirbolyafenyő, ami gyakori ezen a vidéken, ám ez a példány nem a talajból, hanem egy kemény gránitszikla közepéből tör elő. Közelebbről megvizsgálva látszik, hogy a növény valójában a szikla egyik repedésében szökkent szárba, aminek következtében némileg elfordult és megcsavarodott, de ennek ellenére él és virul.

A különös fa már régóta ámulatba ejti az erre utazókat, már akkor csodájára jártak, amikor megindult erre a vasúti közlekedés.

Tree Rock

Tree Rock Marker

Tree Rock 3

Úgy tartják, hogy vágányépítő munkások egy kicsit áthelyezték a nyomvonalat 1867-69-ben, hogy a sínek a fácska mellett fussanak. A vasút meg is állt itt mindig, és a gőzmozdonyok korában a fa ilyenkor inni is kapott a vonaton lévő fűtő vizesvödréből. Később a vasút arrébb került, a felhagyott síneket áruszállításra használták. Amikor pedig a közúti közlekedés vált általánossá, megépült itt egy forgalmas út, állandó közönséget biztosítva a különleges fának.

c. 1951-52 Tree in Solid Rock

A növényt napjainkban egy kerítés védi. Korát pontosan senki sem tudja, de az ismeretes, hogy a nevadai cirbolyafenyők akár 2000 évet is élhetnek.

Fotó: flickr

Forrás: www.amusingplanet.com