Díszek az örökkévalóságnak.

Ulysses S. Grant az Amerikai Egyesült Államok 18. elnöke volt. Az államfő életének utolsó 6 hetét egy dombon álló kúriában töltötte, nem messze a Hudson folyótól. Emlékeiratain dolgozott, mert tudta, hogy az ideje hamarosan lejár. Meghívásnak köszönhette, hogy ebben a menedékben lehetett, hiszen az egykori elnök addigra már tönkrement, minden vagyonát elvesztette.

1885. július 23-án érte utol a halál. A nyaraló azután jóformán érintetlen maradt, manapság múzeumként működik. A szalonban az óra 8.08-ra van állítva (a halál időpontja), a hatalmas virágdíszek pedig szinte ugyanúgy állnak az asztalon, mint akkor, amikor a gyászoló tömeg búcsúztatta az államfőt.

Fotó: GRANT COTTAGE HISTORIC SITE

A mennyország kapuját ábrázoló 180 cm magas virágkapu az elnök nevével teljes egészében száraz virágokból készült. Mellette egy virágkard pihen egy túlméretezett virágpárnán, amit kisebb szobrocskák vesznek körbe, ezek szintén virágokból vannak: egy kereszt, egy szív és egy horgony. 136 évvel a temetés után a szirmok már elveszítették élénk színeiket, néhány lehullott, mások piszkosak. A díszek többsége viszont remekül megőrződött, jóformán érintetlen. Szinte hihetetlen, hogy majdnem másfél század telt el a készítésük óta.

Fotó: GRANT COTTAGE HISTORIC SITE

Az ilyen jellegű temetési elrendezések szokványosak voltak a 19. században. Csak az 1860-as évek végén kezdtek ezek a díszek elterjedni, és az 1900-as évekig maradtak divatban. A kis csokrokat kifehérítették, majd különféle színekre festették, végül alakzatba rendezték őket. Pálcikákat erősítettek a virágokhoz, ezek segítségével mohába tűzték a szárukat.

Fotó: BRATTY1206

Hihetetlen, hogy ezek a virágok ilyen szinten egyben maradtak. Egy virágtörténész alaposan megvizsgálta a költeményeket és arra jutott, hogy nem vonták be őket viasszal ahogyan korábban ő is feltételezte. Sőt, az időnkénti poroláson és téli takaráson kívül semmiféle állagmegóvás nem történt. Ráadásul a portörlés is rontja a szirmok épségét, így tényleg csodával határos, hogy nem mentek tönkre.

Fotó: GRANT COTTAGE HISTORIC SITE

A további megőrzés kérdéseket vet fel, egyelőre a szakemberek nem döntöttek a virágok sorsáról. Szóba került, hogy vitrinbe helyezik őket, esetleg csak a másolatot állítják ki, vagy pedig a körülményeket próbálják meg optimalizálni annak érdekében, hogy a por, a nedvesség, a hideg, vagy a meleg ne tegyen kárt a virágokban.

Forrás: www.atlasobscura.com