Kék lámpácskák.

Az elmúlt hónapban történt, hogy Vera Emelianenko orosz biológus sétálni indult a Fehér-tenger partjára és különös dolgot vett észre a hóban. A fehér lepel úgy festett, mintha kék világító karácsonyfaégők izzanának benne.

A nővel volt Mikhail Neretin, aki egy ugyanazon a távoli kutatóállomáson dolgozó molekuláris biológus fia és két kutya is. Neretin vette először észre a különös kék lámpácskákat és ahogy közelebb mentek, hogy megvizsgálják őket, látták, hogy a lábnyomaik kék izzó csíkokat hagytak a hóban. Még a kutyák tappancsnyoma is kéken világított. Amikor a kutatók a kezükbe vették a havat, az izzás felerősödött.

A nő érdeklődését felkeltette a tündöklő kék hó, ezért visszament az állomásra és megkérte a fotóst, Alexander Semenovot hogy tartson velük, így meg tudják örökíteni a látványt. Kb. 2 órán át dolgoztak a hóban és sikerült is rögzíteni a kék fénypontokat a fehérségben. A képek aztán villámgyorsan terjedni kezdtek az interneten. Számos tudósnak is elküldték a fotókat, keresve a magyarázatot a kékes ragyogásra.

A következő napon Vera Emelianenko magával vitt egy hógolyót a laboratóriumba, hogy mikroszkóp alatt megvizsgálja. Miközben azt várta, hogy a hó elolvadjon, néhány evezőlábú rákot, apró vízi rákfélét pillantott meg a Petri csészében. Amikor megbökte őket egy tűvel, halványkék fény gyúlt, ami azt jelezte, hogy ők a kék ragyogás forrásai.

Ezek az élőlények mindenféle vízben megélnek: tengerekben, édesvizekben ugyanúgy, mint pocsolyákban, hideg sarki vizekben vagy hőforrásokban., A tengerpartokon éjjel néha megfigyelhető biolumineszcencia jelenségét a sekélyebben lévő állatkák idézik elő.

A hó kék ragyogását még sosem figyelték meg az orosz kutatóállomáson, pedig már 80 éve működik. A szakemberek szerint most erős áramlatok következtében a légmozgás a tengerből a partra és a hóra repíthette ezeket a parányi állatokat.

Forrás: www.odditycentral.com