Felmászik a házfalakon.

A Mwanza laposfejű szikla agáma (Agama mwanzae) Tanzániában, Ruandában és Kenyában élő hüllő. Az állat külseje egészen különleges, ugyanis hihetetlenül emlékeztet Pókemberre.

Az agáma feje, nyaka és vállai élénk ibolyaszínűek vagy vörösek, míg a test többi része mélykék. Ez a különleges színösszeállítás a hímekre jellemző csak, a nőstények hozzájuk képest unalmasan barnák.

A Mwanza laposfejű szikla agáma gyakran látható a legnagyobb forróságban, ahogy a sziklákon napozik. Az agámákat házikedvencként is tartják, ha rendszeresen kézhez vannak szoktatva, akkor szelídek és engedelmesek.

Red-headed Rock Agama

A megfelelő hőmérséklet fenntartásához azonban speciális felszerelést igényelnek. Fogságban az étrendjüket szöcskék, sáskák, lisztkukacok és viaszférgek képezik. Egy kifejlett Mwanza laposfejű szikla agáma akár 30 cm hosszúra is nőhet.

A látványos színű hüllő természetesen nem tud hálót szőni, viszont képes függőlegesen mászni a falon, ahogy a szuperhős névadója.

A fő attrakciója pedig az, hogy tudja a színét változtatni! Az élénkszínű hímek barnára válthatnak éjjel vagy ha félnek. A hangulatuktól függően aztán újra színes ruhát ölthetnek, ha például harcolnak egymással, a fejük barna lesz, miközben fehér foltok jelennek meg a testükön.

Agama agama - Common Agama or Red-headed Rock Agama or Rainbow Agama - Agame commun ou des colons ou Margouillat - 22/02/10

Tanzania - Serengeti

Red Headed Rock Agama

Spiderman

Forrás: www.amusingplanet.com