Sötétpiros különlegesség.

Nagyon korán érkezett a hír idén (április 7-én), hogy kinyílt az első sztyeppei bazsarózsa Mezőzáhon.

A keleti vagy sztyeppei bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) eredetileg a Fekete- és a Kaszpi-tenger környéki sztyeppék növénye. Innen terjedt el a Kárpátoktól délre, Erdélybe, de az utóbbi években egyetlen helyen Magyarországon is megtalálták.

A lágyszárú évelő kb. 10-50 cm magasra nő. A föld alatt gumósan megvastagodott gyökereiben tárolt szénhidrátoknak köszönhetően tavasszal korán képes virágot hozni. A növény minden része mérgező. Nagy, sötétpiros virágai általában április végétől május közepéig nyílnak, a virágzás kb. 2 hét tart. Az aranysárga porzók igen mutatósak.

A Maros Megyei Mezőzáhi Botanikus Rezervátumot rengetegen keresik fel abban a pár napban, amikor a sztyeppei bazsarózsa virágzik. A 3,5 hektáros területen kb. 50 ezer bazsarózsa bontja szirmait. Ez Erdélyben az egyetlen hely, ahol megtalálható, ráadásul a világon sehol máshol nem növekszik olyan magasságban (450-500 méteren) a növény, mint a Mezőzáhi Rezervátumban.

A sztyeppei bazsarózsa fényigényes. A jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajt kedveli. Kertekbe ültetett, nemesített fajtái is kedveltek. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Idén fesztivált is szerveznek a sztyeppei bazsarózsának, melyre április 27-28-án kerül sor a mezőzáhi Ugron-kastély udvarán.

Forrás: www.facebook.com/bujoruldestepa