Biztosíték a világvégére.

A világ legnagyobb magbankja 1300 km-re az Északi-sarktól, a Spitzbergák területén található. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe a világ minden részéről érkeztek már magok: jelenleg kb. 1 millió faj és fajta szaporítóanyaga várakozik itt. 2008-ban nyitott meg a hely, ahol bárki tárolhatja magjait, kivéve, ha drogról vagy génmódosított növényről van szó.

A hosszú, hideg folyosókon 5 ajtón kell átjutni ahhoz, hogy bejuthassunk a titkos szobába, ahol -18 °C-on várakoznak a szabvány méretű dobozok. Jöhet földerengés, olvadás, bármi: az építmény úgy készült, hogy akkor is -4-5 °C-on maradnak a magok, ha elérkezik a “világvége”. Így bármikor vissza tudunk majd nyúlni azokhoz a magokhoz és növényekhez, amiket jelenleg termesztünk.

A bunker a Norvégiához tartozó Spitzbergákon egy homokkőhegy gyomrában, 130 méterrel a tengerszint alatt található.

A permaforszt eleve hideget biztosít, de további hűtéssel, betonfalakkal, légkamrákkal, nyomásálló ajtókkal védik a magok biztonságát. Az érkező magokat számítógépes nyilvántartásban iktatják, de nem nyitják ki, így valójában a bizalmon alapul a tárolásuk. A genetikai diverzitást, fajgazdagságot megőrzendő a legrosszabb forgatókönyvre is igyekeznek felkészülni.

Összesen már 85 letétes helyezett el itt vésztartalékot. Köztük vannak a cherokee indiánok, a híres brit Kew Gardens, de Dél-Korea, Libanon és Izrael is tárol itt szaporítóanyagokat.

Már kivétel is történt: a szíriai bombázások miatt elpusztult génbankokból nem tudtak magokhoz jutni, ezért Marokkóba és Libanonba már innen kellett mintákat visszaküldeni.

A klímaváltozás és egyes fajok kihalása miatt fokozódó jelentősége van az itt tárolt magoknak.

Nagyon fontos, hogy az élelmiszernövények sokféleségét igyekezzünk megőrizni és ebben a világ legtöbb országa egyforma elkötelezettséget mutat. Miközben új, szárazságtűrőbb, melegkedvelőbb, nagyobb hozamú stb. fajtákat nemesítünk, lényeges, hogy szükség esetén vissza tudjunk nyúlni a kiindulási alapokhoz is.

Világszerte több mint 1700 magbank és génbank működik, azonban mind közül ez a legnagyobb és legbiztonságosabb. A legfontosabb tárhelyen a világ legszélesebb faj- és fajtagazdagságát őrzik, és még bőven van helyük, összesen kb. 4,5 millió mag számára.

Forrás: www.intelligentliving.co, kiemelt kép: Martha Stewart