Vizek keveredése.

A jéghegyek akkor keletkeznek, amikor nagy jégtömbök szakadnak le a gleccserből és a nyílt vízben lebegnek. Mivel a gleccsereket több ezer éve az Antarktiszra hulló hó építi fel, ez a jég tiszta vizet tartalmaz, így az édesvízből formálódott jégdarab találkozik a tenger sós vizével.

Ahogy a tengervizet az óceáni áramlatok mélyen a jégtáblák alá sodorják, az túlhűl és megfagy a jégdarab aljáig.  A jég ezen része így tengervízből áll, ami szerves anyagot és ásványokat is tartalmaz, ez többféle színnel és textúrával gazdagíthatja a jéghegyet.

Striped Iceberg at Cape St. Francis - Detail

Ahogy a hegyek eltöredeznek, feldarabolódnak és a víz és a hullámok formálják őket, úgy különféle színes csíkok bukkanhatnak fel bennük.

A csíkos jéghegyekben több szín keveredhet: barna, fekete, sárga vagy kék csíkokat is megfigyeltek már az Antarktisz körüli jeges vízben.

Striped Iceberg

striped berg

Egy norvég tengerész, Oyvind Tangen 2008-ban, egy kutatóhajó fedélzetéről készített képei megmutatják ezek szépségét.

Striped Icebergs

Amazing Striped Icebergs

Normál esetben a jéghegy fehér, azaz annak tűnik, köszönhetően az apró csapdába ejtett buborékoknak, amelyek minden irányban szórják a fényt. Kék csíkok akkor keletkeznek, amikor a jégrétegben lévő üreg megtelik az olvadt vízzel és annyira gyorsan fagy vissza, hogy nem keletkeznek buborékok. A buborékmentes jég kékes árnyalatú, ugyanazon okból kifolyólag, amiért az ég kék, a kék fény hullámhossza sokkal jobban szétterül vagy szétszóródik, mint a többi színé. Ha a tengervíz algában gazdag, akkor zöld csíkot hoz létre. A barna, fekete, sárga árnyalatokat leginkább az üledék okozza, ami akkor keveredik fel, amikor a jéghegy a tengerbe omlik.

Forrás: www.amusingplanet.com