Medveűző spray azért legyen nálad.

Miért éppen Alaszka? – tette fel a kérdést Fleischman doki jó néhányszor, valamikor a ’90-es években. Hosszú ideg tartott, míg az orvos megemésztette, hogy a világ végére helyezték, a rémes hidegbe, a fura lakókkal teli kisvárosba.

Pedig Alaszka lélegzetelállító! Mi szívünk szerint már most költöznénk, ezen dolgok miatt:

1. Egész évben tart a grillszezon

Az alaszkaiak még a legnagyobb télben is simán kinn grilleznek a kertben és még véletlenül sem a fedett konyhában sütögetnek. Hiszen pontosan tudják, hogy a legfinomabb falatok a nyílt tűznél készülnek.

Fotó: John Salzarulo

2. Azok a varázslatos éjszakai fények és csillagok

Késő nyártól tavaszig, az alaszkai égbolt varázslatos. Milyen más lenne, lenyűgöző csillagokkal és sarki fénnyel?

Fotó: Noel Bauza

3. Nyoma sincs a stressznek

Egészséges életmód, tiszta levegő, természetes élelmek, vissza a természetbe, a vadon felfedezése: a stresszmentes életmód összetevői, alaszkai módra. Sőt, Alaszka maga az életmód neve.

Fotó: Spring Fed Images

4. Ha sziklákról beszélünk, akkor nehéz überelni Alaszkát

Alaszka a kalandorok, hegymászók, sziklamászók álma. És persze az aranyásóké. A lenyűgöző tájakról pedig még nem is beszéltünk!

Fotó: Skeeze

5. Itt élnek a legnagyobb medvék

Ha valami vadra vágysz, és szívesen néznél nagy állatokat testközelből, akkor is Alaszka a te helyed!

Fotó: Skeeze

6. Azok a véget nem érő nyári éjszakák

Itt részed lehet az éjféli napsütésben is, sokkal hosszabbak a nappalok, mintha tényleg nem akarnának véget érni.

Fotó: Asaf R

7. Itt minden sport extrém

El lehet képzelni, hogy a hegymászás vagy a szörfözés ilyen körülmények között messze nem a lötyögésről szól. És akkor még nem említettük a kutyaszánhúzó versenyeket, amiket szintén nem a kényelmeseknek találtak ki.

Fotó: Jan Erik Waider

8. Rengeteg a tér

Négyzetmérföldenként 1,3 emberrel számolva nem lehet mondani, hogy sűrűn lakott terület lenne, úgyhogy tömegtől és zsúfoltságtól nem kell tartanod.

Fotó: Alejandro Gonzalez

9. Rengeteg a víz is

A természetes forrásokat tekintve, Alaszka nagyon gazdag a vízben, tavakkal, folyókkal, hegyi patakokkal, öblökkel, kikötőkkel, fjordokkal.

Fotó: Elijah Hiett

10. A halászat itt utánozhatatlan

Számtalan rekord: a legnagyobb laposhal, a legnagyobb lazaccápa, a legnagyobb királylazac, és még számos, nekünk nyilván nem sokat mondó halfaj rekordere került itt horogra. Na de azt még mi is tudjuk, hogy a legjobb lazac itt fogható.

Fotó: Love to take photos

11. Kávézni errefelé egészen mást jelent

El tudod képzelni, hogy milyen érzés, amikor a reggeli fagyban, a metsző hidegben, az egész napos havas barangolás után ujjaidat a forró kávésbögre köré fonod?

Fotó: Andrew Welch

12. Repülésimádók előnyben

Mivel csak az állam 10 %-ában vannak járható utak, a repülés elengedhetetlen a helyváltoztatáshoz. Úgyhogy nem csoda, hogy 600 repülőtér és 3000 felszállópálya áll a rendelkezésünkre Alaszkában.

Fotó: Unsplash

13. Vadon lehet szedni az áfonyát

Közel 50 bogyós gyümölcsfajta terem meg: áfonya, málna, szeder és társaik. A nyári szüretelés a vadonban legmenőbb elfoglaltság (medveűző spray azért legyen nálad).

Fotó: Farsai C

14. Végtelen utak

Körben a háborítatlan természet, előtted battyog egy vadállat, nincsenek forgalmi dugók: autókázni itt igazán felemelő érzés.

Fotó: Snehal Shah

15. Hihetetlen lakóhelyek

Egy lak az erdőben, messze a szomszédoktól: errefelé nem meglepő, ha valaki több órányi útra él a lakott településektől.

Fotó: Jonas Ogrefoin

Forrás: Matador network