Új életre kel a levágott répavég és a kicsírázott krumpli.
Ugye te is rengeteg szárat, magot, levágott részt dobsz ki zöldségpucolás, ételkészítés közben, vagy ha valami véletlenül kicsírázik a kamra mélyén? Pedig akár termesztésbe is kezdhetnél ezekkel a kukába lendített darabkákkal!
Mutatunk 15 zöldséget, amit „újrahasznosíthatsz”!
1. Római saláta
Salátából sosem elég, ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt. A fel nem használt salátavéget dugjuk földbe, tegyük a napos ablakpárkányra, öntözzük és csipegessük a megjelenő leveleket.

2. Hagyma
Miután a hagyma végét levagdostad, hagyd száradni pár napot. Aztán egy cserép földbe vájj egy mélyedést, ide kerüljön a darabka, amiből majd újra használható részek fejlődnek.

3. Bazsalikom
A finom fűszernövény szárának ¾-éről csipegesd le a leveleket, majd a maradékot tedd egy üveg vízbe. Néhány naponta cseréld a vizet és figyeld, ahogy a szár gyökeret ereszt. Amikor már elég nagy a gyökér, elültetheted a szárat.

4. Zeller
Ezt a zöldséget is újraéleszthetjük, ha a kemény alapot 3 napig vízbe áztatjuk. Amikor a közepén a levelek elkezdenek fejlődni, el lehet ültetni egy cserépbe úgy, hogy a levelek kilógjanak és fejlődni tudjanak.

5. Bordáskel (bok choy)
A zellerhez hasonlóan, itt is a megmaradt alapot kell beáztatni, majd elültetni. Állítólag igen gyorsan regenerálódik ez a különleges zöldség.

6. Újhagyma
Egyszerűen, egy pohár vízben növeszthetjük ezeket a hagymákat. A zöld hajtások kb. 10 nap alatt nőnek újra.

7. Sárgarépa levelek
Nem répát tudsz újranöveszteni, csak zöld leveleket, de sokan szeretik díszítéshez, vagy salátába tenni őket. Ehhez a répa levágott alját kell vízbe tenned úgy, hogy félig ellepje, és 1-2 hét múlva már vághatod a zöld leveleket.

8. Fokhagyma hajtások
Biztosan jártál már úgy, hogy a kamra mélyéről fejlődésnek indult fokhagymát kapartál elő. Legközelebb tedd egy nagy tálba, önts rá vizet, és hamarosan zöld fokhagyma szárakat kapsz, amelyeket salátába is vagdoshatsz.

9. Citromfű
Az ázsiai konyhában ismert zöldségféle nem azonos a nálunk citromfűként ismert fűszernövénnyel. Ritkán kapni szupermarketekben, ezért ha szerzel belőle, érdemes a szárakat egy vízzel teli edénybe tenni, meggyökereztetni, majd elültetni.

10. Gyömbér
A gyömbér ételekbe, italokba egyaránt tehető, kedvelt, karakteres ízű fűszernövény. A rügyeket tartalmazó rizómáját ajánlatos meggyökereztetni, dísznövényként sem utolsó!

11. Batáta
Nevelj otthon saját batátát, úgy, hogy a gumót vízbe helyezed úgy, hogy az egyik végét ellepje a víz, a másik kandikáljon ki az üvegből. Amikor már elegendő gyökeret hozott, ültesd kis a növényt egy cserépbe vagy a kertbe.

12. Ananász
A déligyümölcs leveles tetejét a levágás után legtöbbször a szemétbe hajítjuk, pedig érdemes megpróbálkozni a növény nevelésével. Tegyük vízbe, és kb. 3 hét után begyökeresedik, ezt követően már elültethető az ananász növény.

13. Burgonya
Ha elfelejtkeztél a krumpliról, és csírázásnak indult, akkor nevelj új növényeket! Ehhez elég feldarabolnod, elültetned, akár egy dupla falú papírzacskóban is nekikezdhetsz a termesztésnek.

14. Gomba
A gomba micéliumait használd, azaz a fehér, bundás szálakat végéig a szár mentén. Tedd erős, barna papírzacsiba, amibe nedves földet töltesz, és sötét, nedves helyen 3 hónap alatt új gombák nőnek.

15. Avokádó
A hatalmas magot mentsd meg, és fogpiszkálók segítségével, a videóban bemutatott módon helyezd egy pohár víz fölé.
Forrás: HouseBeautiful



















