Mit keres az alma a listán?

Szép a virága, jól bírja a szárazságot, gyorsan bokrosodik: ezeket a tulajdonságokat a legtöbb hobbikertész tudja egy növényről. Vajon azt hányan tudják, hogy a növény mérgező-e? Pedig elképzelhető, hogy a legveszedelmesebb virágokat gondozzák oly nagy buzgalommal!

Íme, 16 mérgező növény, amely igen elterjedt a kiskertekben:

1. Alma

Napi egy alma távol tartja az orvost a mondás szerint – de ugyanez nem mondható el az alma magjáról! A magok ugyanis cianogén glikozidokat tartalmaznak, amelyek közepesen mérgezőnek mondhatóak. Nagy mennyiségű almamag akár halálos is lehet. Azért mindenki megnyugodhat, ez a nagy mennyiség valóban nagyon nagy: körülbelül 200 magot kellene elrágcsálni, ami jó néhány kiló almát jelent.

Fotó: Artotem/flickr

2. Nadragulya

Mind a levelei, mind a termései súlyosan mérgezőek, és a történelemből is jól ismert, mint halálos növény. Nem véletlen, hogy mérges cseresznye, veszettfű, ördögfű néven is ismert. Rokonai, a tojásgyümölcs, a paradicsom, a burgonya szintén tartalmaznak méreganyagokat-zömmel a leveleikben.

Fotó: Melanie Shaw/flickr

3. Olvasóbokor

Imádságbokornak is nevezik, emiatt olyan jámbornak tűnhet, de valójában halálosan mérgező. Bogyóját a rózsafüzért díszítő gyöngyökhöz és ékszerekhez használták. Számos ékszerész lelte halált, miután az megdörzsölt ujjról a méreganyag a szervezetébe jutott.  . A bogyó abrint tartalmaz, a Föld egyik legerősebb mérgét.

Fotó: Tatters/flickr

4. Leander

A leander az egyik legmérgezőbb növény, amit világszerte tartanak a kiskertekben, teraszokon. Sőt, gyakran iskolák, óvodák udvarán is ott virít a szép virágú növény. Bármely növényi rész lenyelése halásos lehet, különösen gyermekek esetében. Még a levelek „elszívása” cigarettában is halállal végződhet. Nem véletlen, hogy Srí Lankában az öngyilkosok kedvelt növénye.

Fotó: Swaminathan/flickr

5. Tiszafa

Meglehetősen gyakori Európában, a növény minden része rendkívül mérgező, kivéve a piros magköpenyt. Öngyilkosok előszeretettel esznek belőle. A mérgezés tünetei közé tartozik a heves szívdobogás, izomgörcs és nehézlégzés.

Fotó: DM/flickr

6. Nárcisz

A tavasz hírnökeként a kertek többségében ott virít ez a szép virágú növény. A hagymája azonban összetéveszthető az ehető hagymával, és sajnos ez nem ehető, viszont mérgező.

Fotó: Russell James Smith/flickr

7. Fehér békabogyó (Actaea pachypoda)

Még szerencse, hogy a növény hátborzongató bogyói nem csábítanak evésre, mert a lenyelésük meg is ölhetne bárkit. A bogyók ugyanis olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek azonnali nyugtató hatást fejtenek ki a szívizomszövetre. A mérgezés tünetei közé tartoznak a száj- és torokégés, nyáladzás, gyomorfájás, hasmenés, szédülés, hallucinációk, akár szívmegállás és halál is.

Fotó: benet2006/flickr

8. Bürök

A leghíresebb mérgező növény a történelemben. Mindannyian tudjuk, hogy Szókratésznek is bürökméreggel teli poharat kellett kiürítenie.  A növény minden része alkaloidot tartalmaz, mely gyomorfájdalmakat, hányást és a központi idegrendszer bénulását okozza.

Fotó: Paige Filler/flickr

9. Gympie gimpie (Dendrocnide moroides)

Az ausztráliai Queensland erdeiben és Indonéziában növő fa az egyik legveszélyesebb és legerősebb csalánszőrökkel rendelkező növény a világon. Ha hozzáérünk, toxin jut a szervezetünkbe, ami napokig, sőt akár hónapokig tartó fájdalmas szúró-égő érzést okoz. Súlyos allergiát válthat ki kutyákban, sertésekben, lovakban, de arról nem tudni, hogy emberek is lennének a halálos áldozatok között. Érdekes módon a gyümölcse ehető, ha a növény szőreit maradéktalanul eltávolítják.

Fotó: Cgoodwin/Wikimedia Commons

10. Ricinus

A ricinus magjai a világ egyik legmérgezőbb anyagát tartalmazzák, a ricint. Egyetlen magban elegendő ricin van ahhoz, hogy pár perc alatt végezzen egy felnőttel.  Ennek ellenére gyakran ültetik dísznövényként, még közparkokba is.

Fotó: USDA

11. Angyaltrombita

A bájos angyaltrombita hatalmas, trombita alakú virágaival nagy kedvenc. Sajnos ő is mérgező, a növény minden része toxint tartalmaz, melynek lenyelése veszélyes lehet emberre és állatra egyaránt.

Fotó: Tricia/flickr

12. Sisakvirág

Mérgét már az ókori harcosok is használták az ellenség vizének megmérgezésére, és nem véletlenül hívják a „mérgek királynője”-nek sem. Nemrég egy brit kertész lett a virág áldozata, ugyanis védőfelszerelés nélkül bíbelődött a sisakvirágokkal, és egyszerűen összeesett, majd pár nap múlva elhunyt a kórházban.

Fotó: Bernd Haynold/Wikimedia Commons

13. Fehér kígyógyökér (Ageratina altissima)

Ez a növény a tremetol nevű toxint tartalmazza. Amikor szarvasmarha fogyasztja el, a húsa és a teje is fertőződik a méreggel, és a tejtermék mérgezést okozhat. Állítólag Abraham Lincoln édesanyja is így halt meg. Manapság az emberi megbetegedés nem jellemző, a tejkezelési eljárásoknak köszönhetően.

Fotó: Homer Edward Price/flickr

14. Sarkantyúfű

Magja és a fiatal növények mérgezőek mind az emberek, mind az állatok számra. A növény öregedésével csökken a méreganyag mennyisége. Számos alkaloidot tartalmaz, amelyek elesettséget, izomgörcsöket, fájdalmat, émelygést okoznak, súlyos esetben légzésbénuláshoz és halálhoz vezetnek.

Fotó: Justin Meissen/flickr

15. Gyűszűvirág

Mérgezőek a magok, a szár, a virágok és a levelek is. Szívre ható glikozidokat tartalmaz, szapora szívverést, zavartságot és fejfájást okoz, mely halálhoz is vezethet.

Fotó: liz west/flickr

16. Imafüzérfa

Ausztráliában fehér cédrusként is ismerik a növényt. A gyümölcsei mérgek keverékét tartalmazzák, többek között neurotoxinokat, ezekből már 6-8 darab is képes egy embert megölni. Érdekes módon, a madarakra nem hat, ők vígan eszegetik.

Fotó: John Bill/Shutterstock

Forrás: mnn