A lány legjobb barátja.

Diamonds are a girl’s best friend, vagyis a gyémántok a lány legjobb barátai – énekelte Marilyn Monroe 1953-ban. Úgy tűnik, hogy a drágakő iránti rajongás azóta sem enyhült, most ugyanis megdőlt a legtöbb gyémántot hordozó karóra Guinness rekordja: 17 524 darab drágakő ékesíti az új csúcstartót.

Az indiai Renani Jewels ékszerészcég által készített óra rekordját 2022. december 29-én hitelesítették.

A lenyűgöző, csillogó ékszer készítése kézirajz vázlatokkal indult. A dizájnt először papírra vetették, majd 3 dimenziós, számítógépes program segítségével újraalkották és a terveket kinyomtatták. Minden egyes darab gyémántot precízen, aprólékos munkával helyeztek az órára, a kívánt formához 5 különféle alakra csiszolták a drágaköveket.

Az óra a Srinkia nevet kapta – arra utalva, hogy a terveket az ősi indiai mitológia inspirálta, a Srinkia virágot jelent.

A dizájn egyben a bőség és jó szerencse indiai istennője, Lakshmi előtt is tiszteleg. Az órán végül 17 512 fehér és 12 fekete gyémánt kapott helyet.

Ezzel sikerült túlszárnyalni az előző, Aaron Shum Jewelry Ltd. (Hongkong) által tartott csúcsot, az ő órájukat 15 858 gyémánt ékesítette.

A Renani Jewels számára a legnagyobb kihívást a hatalmas mennyiségű egyforma színű, alakú és tisztaságú gyémánt beszerzése jelentette.

A rekord hitelesítése során minden egyes drágakövet megszámoltak egy ékszerész és egy gyémántszakértő jelenlétében. Az irányelvek szerint a gyémántoknak olyan tanúsítvánnyal rendelkező gyártóktól kell származniuk, ami megakadályozza, hogy a feketepiacról vagy konfliktusokkal terhelt üzletekből kerüljenek beszerzésre.

A csapat hónapokig keményen dolgozott a karóra elkészültén. A cég vezető ékszerésze folyamatosan új technológiák beépítésének, a tradicionális módszerekkel történő ötvözésének lehetőségét keresi.

A karóra 373,30 grammot nyom, és ugyanúgy hordható, mint egy szimpla karóra.

Forrás és kiemelt kép: www.guinnessworldrecords.com