Meglepően Illatos, aromás.

Újfajta teát fedezett fel egy japán kutató. A Kiotói Egyetem dolgozó Tsuyoshi Maruoka állt elő azzal az ötlettel, hogy a különféle leveleken táplálkozó hernyók ürülékét főzi le italnak.

A doktoriján dolgozó tudóspalánta akkor világosodott meg, amikor a rovarok és növények rejtélyes kapcsolatát tanulmányozta. Egy napon egy idős embertől 50 gyapjaslepke lárvát kapott ajándékba. A hallgató először nem igazán tudta, hogy mihez kezdjen a szokatlan kedvességgel, de elhatározta, hogy megpróbálja legalább addig életben tartani a hernyókat, amíg a sorsukról dönt. Ezért a közeli cseresznyefáról leveleket szedett az állatok számára. Amikor kitakarította a levélmaradványokat és az ürüléket, észrevette, hogy kellemes illatuk van és szinte azonnal kedvet kapott ahhoz, hogy teát főzzön belőlük.

Igaza lett, a hernyók ürüléke nem csak szép színt adott a teának, de az ital cseresznyevirág illatúan gőzölgött és nagyon finom is volt. A biztató eredmények további vizsgálatokra késztették a lelkes kutatót.

Tsuyoshi Maruoka azóta már 40 különböző növényfaj levelével vizsgálódott, 20 különféle rovart és lárvát bevonva a kísérletekbe. Az eredmények minden várakozást felülmúltak. A bolygón több százezer növény és rovarfaj él, így gyakorlatilag végtelen a szóba jöhető kombinációk száma.

Maruoka szerint az íz és az aroma teljes mértékben megváltozik, ha más-más növénnyel és lárvával dolgozunk. A nyers növényeknek kesernyés és fanyar az íze, de néhány rovar kifejlesztette a módszert, hogy semlegesíteni tudja az ízt különféle emésztőrendszeri enzimek segítségével. A teában így már nem érezni ezt a keserűséget.

Fotó: Chu-hi-cha

Tsuyoshi Maruoka jó érzékkel az üzletet is meglátta a forradalmian új teában és közösségi gyűjtést indított, hogy a különlegesség a boltokba kerülhessen. Az adakozók a tervek szerint mintákat is kapnak majd a két, jelenleg már elkészült teafajtából (cseresznyelevél és gesztenyelevél tea).

Érdekesség, hogy a japán népgyógyászatban már régóta ismert a selyemhernyó ürülék tea fogyasztása, ami gyógyhatásúnak tartanak. A modern idők vizsgálatai szerint az ital bioaktív flavonoidokat tartalmaz.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Chu-hi-cha