Tengerparti kocsikázás.

A világ legrégebbi lóvontatású villamosa Douglas-ben, az Anglia és Írország között elhelyezkedő Man-szigeten működik. Az 1,6 km hosszan zakatoló szerelvény 1876 májusa óta szállítja a nosztalgiára vágyó utasokat Victoria Pier és Derby Castle között.

A tengerparti sétányon haladó villamos keskeny nyomtávon, két sínen zötyög az út közepén. A vasút építése és kezdeti működtetése Thomas Lightfoot nyugdíjas építészmérnök nevéhez fűződik. A sheffieldi férfi 1876-ban készítette el az első változatot. A 3 láb (914 mm) nyomtávú pályát 1891-re kibővítették kétvágányúra, hosszú kereszteződéseket is beépítve.

RD9995.  Douglas Bay Horse Tramway.

Az indítástól kezdve a II. világháború évei és az utóbbi évek kivételével szünet nélkül működött.

A villamos összesen 50 kocsit „használt el”, ezek közül az utolsó három 1935-ben érkezett. A vagonok közül többet leselejteztek vagy épp felújítottak az évtizedek alatt. Akad, amelyik múzeumba került, míg olyan is van, amelyik szuvenírboltként funkcionál. Az eredeti gépkocsipark nagy része ma is használatban van, kiemelkedő turisztikai látványosságot nyújtva.

RD9992.  Douglas Bay Horse Tramway.

A szolgáltatást 23 villamos és 45 ló biztosítja.

Mivel az évtizedek során többféle kocsitípus létezett, mindegyikből legalább egyet megtartottak. A legtöbbet a zárt kocsikat használják, de léteznek téliesítettek és a nyitottak is.

Douglas Bay Horse Tramway, Isle of Man - Rocky with Tram No. 44 approaches the War Memorial bound for the Sea Terminal with Onchan Head in the background on the 29th July 2016

Annak ellenére, hogy a világ legutolsóként megmaradt, 19. századi eredeti lóvontatású személyszállító vasútja, a fennmaradása megkérdőjeleződött az utóbbi években. 2016-ban pénzügyi gondok merültek fel, majd a sétány burkolatcseréje miatt kellett az üzemeltetést módosítani. Jelenleg harmadnyi távon utazhatunk rajta, tavasztól őszig.

DOUGLAS BAY HORSE TRAMWAY

Forrás: www.douglashorsetramway.im