Pogácsába, levesbe, salátába is kiváló.

A hosszúra nyúlt tél miatt kicsit később indulhatunk a fokhagymaillatú erdőbe, de a hírek szerint lassan érdemes felkerekedni és teleszedni a kosarunkat friss, zsenge medvehagyma levelekkel.

Ez a népszerű növény gyógyhatással is bír: fogyasztása kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen használható, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét, a vért és a húgyhólyagot. Ráadásul annyira finom, készülhet belőle leves, főzelék, pogácsa, kenőkrém … bármi! Nem árt tudnunk, hogy hazánkban fejenként, naponta max. 2 kg medvehagymát gyűjthetünk (de nyugodjunk meg, ez elég sok).

Ha kedvet kaptál egy begyűjtő-túrára, mutatunk 3 lelőhelyet!

1. Gerecse

Nem is kell túl messzire menni, a fővároshoz legközelebb eső medvehagymázó terep a Gerecsében található. Autóval Zsámbék felől érkezve, Bajnát elhagyva kell résen lennünk, mert majd bal kéz felé vezet be egy nem túl jó minőségű, de kocsival járható földút, Pusztamaróthoz. Az egykori tábor helyén ma is erdei szállás működik, és egy kis büfé is üzemel, ahol isteni medvehagymás pogácsát sütnek. Az erdőben bográcsozhatunk, kirándulhatunk, körös-körül pedig medvehagyma tenger fogad minket.

2. Mecsek

A Mecsekben szezonban lépten-nyomon medvehagymába botlunk. Számos lelőhelyet ismerünk, Orfű felé indulva szinte méterenként megállhatunk (Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás a legismertebb lelőhelyek). Orfűn a Muskátli vendéglő medvehagymás ételek sokaságával vár, és a Medvehagyma Fesztiválnak is ők adnak otthont, idén április 8-9-én. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha a terület maga természetvédelmi terület, akkor a medvehagyma ott csak engedéllyel szedhető.

3. Bakony

A Bakonyba is érdemes egy kirándulást terveznünk, ráadásul most a szatyrunkat is teleszedhetjük zöld levelekkel. A legismertebb lelőhely Bakonybél környéke, ahol idén is megrendezik a Medvehagyma Napokat, túrákkal egybekötve, április 8-9-én. A medvehagyma szedésénél figyeljünk arra, hogy a rutintalanok összekeverhetik a mérgező gyöngyvirággal, igaz, ez utóbbi növény később nyílik, és egyáltalán nincs fokhagyma illata.