A virágoktól a lángoló bábukig.

A tavasz érkeztével az emberek a világ minden táján a szabadba vágynak, összegyűlnek, ünnepelnek. Idén ugyan a világjárvány miatt az események nagy részét törlik, érdemes legalább képeken megnézni, milyen hihetetlenül különleges, színes és vidám fesztiválok léteznek bolygónkon.

Songkran Vízi Fesztivál (Thaiföld)

A világ legnagyobb vízipisztolycsatáit Thaiföldön vívják. Ezen a rendezvényen mindenki csuromvizes, mert vagy lefröcskölik, vagy vödörből leöntik, vagy egy vízzel teli lufi durran szét a fején. Valójában a thai újévet köszöntik ilyen különös módon, megmutatva, hogy a víz milyen fontos elem, szimbóluma a megújulásnak, újjászületésnek, takarításnak, tisztaságnak. A helyiek a templomokban lévő Buddha képekre is vizet locsolnak.

Ekkor: 2020. április 13-15.

Holi Fesztivál (India)

A világ legszínpompásabb eseményén mindenki színes port és vizet kap a nyakába. Ilyenkor a jó győzelmét ünneplik a rossz felett, azaz Vishnu hindu isten diadalát Holika démon felett. Ugyanakkor a tavaszt is köszöntik, hálát adnak a szüret bőségéért. A megelőző este hatalmas tüzeket gyújtanak (Holika Dahan) és elégetik a Holikát ábrázoló képeket.

Ekkor: 2020. március 10.

Cseresznyevirágzás Fesztivál (Japán)

Japánban a cseresznyevirágzás igazi örömünnep, ilyenkor mindenki a parkokban van, pokrócokon ülve eszegetnek, beszélgetnek, és közben a meseszép rózsaszín szirmokban gyönyörködnek. A sakurának is nevezett ünnepet nem csak a helyiek, de a turisták is élvezik. A szigetországban számos helyen fesztiválokkal emelik az esemény fényét, kísérőkoncerteket, teaceremóniákat, kézműves vásárokat tartanak. Még kivilágítást is kapnak a fák, így éjjel is megcsodálhatjuk őket.

Ekkor: március közepétől április közepéig

Cseresznyevirágzás Fesztivál (Dél-Korea)

Jinhae-gu városa a leghíresebb hely, ahol érdemes a virágzó fákban gyönyörködni. Mint egy képeslap, olyan a helyszín, ahol a régi vonat zakatol át a virágalagút alatt. Éjjel még szebb a látvány, az egész olyan, mint egy romantikus álom.

Las Fallas (Valencia, Spanyolország)

A középkor óta rendezik meg ezt fesztivált a tavasz érkeztét ünnepelvén: ilyenkor égették fel tisztítás gyanánt a téli készleteket. Az évszázadok alatt Valencia patrónusának ünnepévé is vált; Szent Józsefet, aki ács volt, a terület védőszentjeként tartják számon. Hatalmas fa bábukat faragnak ilyenkor az ő tiszteletére, ezeket a fesztivál végén meggyújtják. Közben a helyiek jelmezekben vonulnak, az utcákat pedig eszem-iszom és tűzijáték tölti meg.

Ekkor: 2020. március 15-19.

Bloemencorso Bollenstreek (Hollandia)

A világ egyik legnagyobb virágparádéja gyönyörű virágokkal, lélegzetelállító virágszobrokkal, színpompás alkotásokkal a tavasz eljövetelét ünnepli. A minden évben április harmadik szombatján megrendezett parádé 8 városon ível át, mintegy 40 km hosszan vonulnak fel a virágművek, közel 50 járgánnyal.

Ekkor: 2020. április 25.