Te is jól jársz, ha a kertedben kapirgálnak.

Manapság nem divat baromfit tartani a kiskertben, pedig igazán hasznos és jó dolog. Vannak, akik mégis belevágnak, mert szeretik az állatokat vagy tudatosan kívánnak táplálkozni, mások a gyerekek kedvéért hoznak a kertbe pipiket.

Nekünk 6 érvünk van arra, hogy a csirkék újra visszakerüljenek a hátsó kertekbe!

6 érv a csirketartás mellett

1. Kevesebb étel megy a kukába

Világviszonylatban évente mintegy 35 millió tonna élelmiszert dobunk ki (elképesztő szám!), ami a pazarlás mellett Földünk klímaváltozásához is hozzájárul. A csirketartás remek módszer a kidobásra ítélt élelmiszermennyiség csökkentésére, hiszen a pipik sok mindent felcsipegetnek, ami egyébként a szemétben végezné. A csirkék nagyszerűen hasznosítják a konyhai maradékot. Megeszik a zöldségek, gyümölcsök héját, a kicsit már barnultabb darabokat, a kenyérmaradékot, a tésztát, és a felsorolás itt még messze nem ér véget. Azért legyük óvatosak, nekik is megárthat pár dolog: mindenképpen nézzünk utána, hogy mit nem ehetnek.

6 érv a csirketartás mellett

2. A kertet is kitakarítják

A pipik segítenek a különböző kerti munkák során keletkezett hulladékok eltakarításában is. Gondolj csak a levágott fűre – odavannak érte a csirkék (ugye mondanunk sem kell, hogy csak rövid és kezeletlen füvet dobjunk eléjük). A csirke tehát a legnagyszerűbb kerti segédeszköz is egyben!

6 érv a csirketartás mellett

3. Értékes a trágyájuk

A csirketrágya kiválóan hasznosítható – adjuk a komposzthoz, és érlelés után magas tápanyagtartalmú trágyát kaphatunk. Kiugróan sok nitrogént tartalmaz, emellett kálium és foszfor is bőségesen van benne. Körültekintőnek kell lennünk azonban a trágya elkészítésénél, mert a túl sok nitrogén károsíthatja is a növényeket. Mindenképpen érleljük meg, mert a nyers csirketrágya megégetheti és ki is pusztíthatja a kertünk növényeit!

4. A tojása nem csak a gyomrodban végezheti

A frissen behozott házi tyúktojásnak nincs párja. Ha véletlenül mégsem ennétek meg az összes csirketojást, akkor azokat is remekül használhatod trágyaként! Magas kalciumtartalmuk miatt ugyanis igen értékesek a növények számára. Sőt az összetört tojáshéjak állítólag távol tartják a csigákat a kerti ágyásoktól (és még összetörés előtt a tojást is megeheted).

6 érv a csirketartás mellett

5. Vegyszerek helyett is kiváló

Ha nem szeretnél növényvédő szert használni a kártevők ellen a kiskertedben, vegyél csirkét! Egy csapat csirke megtisztítja a birtokodat a tücsköktől-bogaraktól, hiszen összeszedik a lárvákat, kifejlett egyedeket egyaránt.

A gyomok ellen is bevethető a csőrös hadsereg! A csirkék egész nap csipegetnek, felszedik a gazok magvait is, nyomukban gyom nem marad. Ha magad húzogatod ki a gyomokat, azt is dobhatod a pipik elé, segítenek eltakarítani a keletkezett szemetet. A gazok többsége egyébként számos értékes anyagot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, ami a csirkéknek kifejezetten jót tesz.

6. Segít csökkenteni az ökológiai lábnyomodat

Becslések szerint csak az USA-ban a káros gázok kibocsájtásának 13%-a az élelmiszerek előállításából és szállításából származik. Nyilvánvaló, hogy a helyben (a kertedben) megtermelt ennivaló minimálisra csökkenti az ökológiai lábnyomodat. Arról már nem is beszélve, hogy magad termeled meg az étkedet, így pontosan tudod, milyen körülmények között, mit csipegettek a szárnyasok.