Lehetetlen elképzelni az életet a bolygónkon a Nap nélkül. Mindannyian megcsodáltuk már, milyen hihetetlenül szép egy-egy napfelkelte vagy naplemente – olyasvalami, amihez fogható látvány igencsak kevés létezik a Földön.

De megpróbáltuk-e már valaha is elképzelni azt, hogy ugyanezek a páratlan égi jelenségek hogyan nézhetnek ki Naprendszerünk különböző bolygóiról, illetve azok holdjairól szemlélve? Ron Miller évtizedeket töltött a mi világunkon túli tájak ábrázolásával; az ő digitális illusztrációi segítenek most nekünk elrepülni az univerzum e távoli pontjaira.

Hadd invitáljuk meg tehát olvasóinkat egy képzeletbeli bolygóközi túrára, hogy valamennyien rácsodálkozhassunk, milyen is a hajnal a Földön kívüli világokban!

Merkúr

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

A Merkúr “mindössze” 60 millió kilométerre található a Naptól, ami a Nap és a Föld távolságának 39%-a. Ezért a napfelkelte a Merkúron háromszor olyan közeli és ragyogó, mint a Földön.

Vénusz

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

A Nap, amely éppen csak látható a Vénusz felszínéről nézve, 108 millió km-re található (a Föld és a Nap közötti távolság 72%-a). A Vénuszt körülvevő sűrű felhőtakaró miatt a Nap úgy néz ki, mint egy világos folt az égen borús, ködös időben.

Mars

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

A Mars a csillagunktól 230 millió kilométerre, a Földhöz képest körülbelül másfélszeres távolságban kering. De nem a távolság miatt korlátozott onnan a Nap láthatósága, hanem az erős szél miatt, amely a port a vörös bolygó légkörének külső rétegeibe juttatja el.

Jupiter

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

Így néz ki a Nap a Jupiter egyik holdjáról, az Európáról. A Jupiter sokkal, sokkal távolabb, a Naptól mintegy 779 millió kilométerre helyezkedik el (ez a Nap-Föld távolság 5,2-szerese). A Nap fénye vöröses gyűrűt von a Jupiter köré, ahogy áthalad a gázóriás légkörének rétegein.

Szaturnusz

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

A Szaturnusz egyike az azonnal felismerhető bolygóknak. A Naptól 1,5 milliárd kilométer távolságra kering (ez 9,5-szerese a Föld és a Nap távolságának). A Nap sugarai megtörnek a milliónyi jégkristályon és gázokon, ami hihetetlen látványt eredményez; mint például az itt is látható “hamis Nap”.

Uránusz

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

Az Arielen – amely az Uránusz egyik holdja – különös, ugyanakkor fantasztikus látványban lenne részünk. Itt a Nap hője már szinte egyáltalán nem érezhető, mivel majdnem 2,8 milliárd kilométer távolságra van (ez 19-szerese a Nap és a Föld közötti távolságnak).

Neptun

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

Így festene a Nap, ha a Tritonon, a Neptun legnagyobb holdján állnánk. Innen már 4,5 milliárd km távolságra van a Napunk (ami 30-szorosa a Föld-Nap távolságnak). A jeges szatelliten ki-kitörő hatalmas por- és gázgejzírek elhomályosítják a sötét, csillagos égbolton megfigyelhető apró fénykorongot.

Plútó

Napfelkelte a Naprendszerben Ron Miller

Naprendszerünk legtávolabbi bolygójáról (egészen pontosan: törpebolygójáról) nézve a Nap nem tűnik egyébnek egy aprócska csillogó fénypontnál. A Plútó 6 milliárd kilométerre található a Naptól (a Nap-Föld távolság 40-szerese), ami azt jelenti, hogy a törpebolygót megvilágító fény 1600-szor halványabb, mint amiben a Föld részesül. De még ez is 250-szer fényesebb, mint a Földről látható telihold!

Fotók: Black Cat Studios, Ron Miller