Mert igazi ínyencséget varázsolhatsz belőle.
Az elképesztően sokoldalú sütőtök ugyanúgy képes az ősz ízét és illatát a lakásba varázsolni, mint ahogy nagyszerűen feldob egy rizottót vagy egy salátát is. Legtöbben a sült tök édeskés ízét szeretjük, és kizárólag akkor jut eszünkbe venni belőle, amikor már hidegebbre fordul az idő. Pedig ez a gyümölcs remekül illik a rukkolához, a fehérbabhoz, de a sütőtök püréből akár lasagne-t is készíthetünk! Fűszerezhetjük kakukkfűvel, zsályával, rozmaringgal, vagy egy kis juharsziruppal, mézzel segíthetjük a narancssárga gyümölcshús karamellizálását (sütőpapírt ilyenkor tegyünk alá, különben vakargathatjuk majd az odaégett cuccot).
Most egy pofonegyszerű ételt mutatunk, ami köretként, vacsoraként egyaránt megállja a helyét:
Hozzávalók:
- 1 sütőtök (meghámozva és kockákra vágva)
- olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 2 teáskanál apróra vágott friss fűszer, ízlés szerint
- méz
Melegítsük elő a sütőt 200ᵒC-ra. A kockára vágott sütőtököt tegyük egy tepsibe, öntsünk rá némi olívaolajat, szórjuk meg fűszerekkel, és ha szeretnénk, locsoljunk rá juharszirupot vagy mézet is. Terítsük el az egészet egy rétegben, és süssük 30-45 percig, amíg enyhén megbarnul és megpuhul.
Képek és ötlet: http://www.popsugar.com/