Annyit hallottunk róla, most már jó volna tudni, hogy mi is az.

Te is úgy érzed, hogy mostanában mindenki chiamagos pudingot és chiamagos zabkását eszik, miközben neked fogalmad sincs, mi az? Akkor most figyelj, elmondjuk!

Az azték zsálya, ismertebb nevén chia egy, az árvacsalánfélék családjába tartozó, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos növényfaj. Az aztékok magjáért már a Kolumbusz előtti időkben termesztették, feltehetően olyan fontos élelmiszer volt, mint a kukorica. Annyira értékes volt, hogy a feljegyzések szerint a spanyol hódítók – látva népszerűségét – megpróbálták kiirtani, hogy ezzel is hozzájáruljanak a leigázás sikeréhez. Ennek köszönhetően majdnem ki is pusztult ez a mostanában újra felfedezett növény.

Chia magFotó: http://www.jian-mart.com/

A chia eredeti jelentése “olajos”, de ismert “erő”- ként is. Az aztékok a “futók ételének” is hívták, utalva egy indián csoportra, akik kitartó futásukról voltak híresek, és a chia mag étrendjük részét képezte.

Főként a magját használják, de a zsályához hasonlóan a levele is ehető. Íze szinte nincs, bár van, aki szerint a mogyoróéhoz hasonlatos. A chia mag kiválóan beilleszthető étrendünkbe, számtalan módon fogyaszthatjuk. Beáztatva gél állagúvá válik, használható tojás helyett süteményekbe, akár kenyerekbe, palacsintákba is. Készülhet belőle jégkrém, puding, chia zselé vagy kása, egyéb desszertek, sűríthetünk vele levest is. Főzés-sütés hatására sem veszíti el az antioxidáns tartalmát, és gluténmentes diétába is beilleszthető. Fogyasztható csíráztatva vagy akár teaként is. Hűsítő ital is készülhet belőle, de sportolóknak is kiváló energia- és fehérjeforrás. Vegetáriánusok, vegánok számára a halolaj méltó helyettesítője.

Chia magFotó: http://hu.pinterest.com

Kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega 3-6 aránya. Az omega 3 az immunrendszer is szükséges. Különösen fontos szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs képességet. Szükséges az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez. Az omega 6 a cukorbetegség mellékhatásait csökkentheti, az anyagcserét hatékonyabbá teszi, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát.

Oldható és oldhatatlan rostok gazdag forrása. Az oldhatatlan rostok miatt lassan emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ami segíthet a fogyni vágyóknak is. A rostok is hozzájárulnak a vércukor- és koleszterinszint csökkentéshez.

Chia magFotó: http://hu.pinterest.com

Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént és magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is.

Antioxidáns pótlásra is jó, ami a szabadgyökök megkötése mellett az eltarthatóságát is segíti. Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik a krónikus betegségek tüneteit, szabadgyök-lekötő képességük révén rákmegelőző hatással is bírnak.

Fehérjék és aminosavak értékes forrása, hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez.

A chia mag tehát egy nagyszerű, értékes tápanyagokkal rendelkező kiegészítő élelmiszer, de hangsúlyozni kell, hogy nem csodaszer. Ne felejtsük megemlíteni, hogy egyes vélemények szerint a mag nagy mennyiségű fogyasztása – ha ritkán is, de – mellékhatásokkal járhat, befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatásfokát.