Ne a kapát hozd, hanem a fakanalat!

Az utak mentén, árokparton, szántóföldön, kertben, parkban számos olyan növény nő, amelyet gaznak tekintünk. Kétségtelen, hogy a rendezett, szép dísznövényeink összképét megzavarhatják, de kevesen tudják, hogy ugyanakkor sokuk értékes anyagokat tartalmaz, ehető. Miért is ne tehetnénk őket a tányérunkra, ha már egyszer úgyis kihúzgáltuk őket. A csúcsgasztronómia már felfedezte a finom, fogyasztható gyomokat, itt az ideje nekünk is másként tekinteni rájuk!

Íme, az 5 legelterjedtebb ehető gyomnövény.

Pitypang

pitypang

A pitypang vagy gyermekláncfű (helytelenül kutyatej) megterem mindenhol: árokparton, kertben, út mentén. Talán egyre többen tudják, hogy ehető a levele, mégis, az elszánt kertészek egyik fő ellenségüket látják benne, és kíméletlenül irtják. A fiatal, zöld levelek kitűnőek salátához, leginkább tavasszal és ősz végén élvezhetjük az édeskés ízüket. Egyébként a virág is ehető. Kedvcsinálónak eláruljuk, hogy a pitypang több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa!

Közönséges bakszakáll

bakszakáll

Mostanában szuperételként is felbukkan, bár nálunk eltűnt a kertekből, a csúcsgasztronómia már felfedezte. Ennek a növénynek a gyökere az igazán értékes, amit osztriga-ízűként jellemeznek. Természetes inzulint tartalmaz, és kiváló vas, réz és C-vitamin forrás is. Hajhullás ellen és emésztésre is ajánlott. Egyébéként a virágja és a levelei is ehetőek.

Porcsin

porcsin

Ez a húsos levelű gyom mindenhol megél. Spenóthoz hasonlító íze miatt annak helyettesítője is lehet, akár nyersen, akár főzve. Antioxidánsokban, A és C vitaminban gazdag, és az omega-3 zsírsavak forrása is. Ehetjük frissen, szendvicsben, salátában is, de levesekhez, rizsételekhez, tésztákhoz is remekül használható.

Fehér libatop

libatop

Út mentén, kertekben, szántóföldeken nő, hazánk egyik leggyakoribb gyomnövénye. Spenótszerű íze miatt is érdemes felvenni a fogyasztható gazok listájára. Fehérje és kalciumforrás, de vitaminokban sem szűkölködik. Saláta, leves, ivólé készítésére is használható.

Mezei zsázsa

Mezei zsázsa

A mezei zsázsa egy vagy kétéves növény, utak, szántóföldek mentén gyakori. Fiatal leveleinek kellemes, retekre, mustárra emlékeztető íze van, salátákban fogyasztható. Idősebb levelei már túlságosan keserűvé válnak. Magvai csípősek, összetörve fűszerként használhatóak.