Kiütik és otthagyják.

Alex Weber 18 éves tini, kedvenc elfoglaltsága a búvárkodás a kaliforniai partoknál. Már gyerekkora óta merül édesapjával, imádja felfedezni a víz alatti barlangokat, korallerdőket, élővilágot. Képes rá, hogy akár 2 percig visszatartsa a lélegzetét, az apja pedig 5 percet is kibír egyetlen levegővétellel.

2016 nyarán azonban véget ért a gyönyörködés, amikor édesapjával egy golfpálya melletti parton búvárkodtak. Azt vették észre, hogy az óceán fenekét teljesen beborították a golflabdák, amelyek már a lebomlás különböző fázisaiban jártak.

Fotó: Alex Weber/The Plastic Pick-Up

Alexet a látvány gondolkodásra és cselekvésre ösztönözte. Összegyűjtött 2000 golyót az első napon, a szám azóta 50 000-re nőtt.  Nem állt meg itt, kutatni kezdett.

Az 50 000 összegyűjtött golflabda Alex szüleinek garázsában.

Matthew Savoca, a Stanfordi Egyetem kutatója az óceánok műanyag szennyezését vizsgálja. Weber hozzá fordult szakmai tanácsért, szerette volna ugyanis tudni, hogy a golflabdák lebomlása során milyen anyagok jutnak a vízbe. Savoca volt az, aki bátorította a lányt, hogy tapasztalatait publikálja. Közösen is kimentek néhányszor labdákat gyűjteni, 500-5000 golyóbist vonszoltak a partra egyetlen nap alatt.

Fotó: Alex Weber/The Plastic Pick-Up

A golflabdákat egy vékony poliuretán héj borítja, amely idővel lebomlik. Az áramlatok, a kövek, össze-vissza dobálják a golyókat, amelyek így könnyen sérülnek és bomlani kezdenek. Ráadásul cinket is tartalmaznak, ami toxikus.

Noha az 50 000 golflabdából származó kemikáliáknak csak minimális hatása van az óceánok vízére, óriási veszélyt jelent, ha mikroműanyagokra bomlanak, majd ezeket az állatok megeszik.

A számok nyelvén szólva: ha egy játékos 1-3 labdát üt ki menetenként, és egy golfklubban évente 62 000 menetet játszanak, akkor 186 000 labda végzi az óceánban. Szorozzuk be mindezt a partmenti golfklubok számával, hogy lássuk, mekkora problémával állunk szemben.

A tanulmány szerzői remélik, hogy a munkájuk hozzájárul a jobb tisztítási protokoll kidolgozásához a partmenti területeken. Fontos lenne szigorúbb szabályozás a golflabdák visszanyerése érdekében. Némelyik golfcentrum már neki is kezdett a partszakaszok és a víz tisztításának, és remélhetőleg idővel mindegyik így tesz majd.

Alex Weber saját honlapján mg több információhoz juthatunk: The Plastic Pick-Up.

Forrás: www.treehugger.com