Punxsutawney Phil jól tartja magát.

Ismerősen hangzik Punxsutawney Phil neve? Alighanem mindenki ismeri a Mormota-napot, a rendkívül népszerű (és szórakoztató) Időtlen időkig c. filmből. Talán nem is gondolnánk, hogy Amerika egyik legmókásabb hagyományának már több, mint 100 éves története van!

Noha február második napja még messze nem tavasz, ez a nap a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között kitüntetett figyelemmel bír.  Már a pogányok is ünnepelték ezt az időszakot, a fényfesztivállal.

Jóval később német területeken terjedt el a szokás, hogy egy sün segítségével jósolták meg a várható időjárást. 1886-ban az újvilágba érkezett német telepesek egy része Punxsutawney, Pennsylvania-ban talált otthonra. Mivel ezen a területen nem éltek sündisznók, a németek úgy döntöttek, hogy helyettük mormotákat fognak bevetni.

A kiválasztott mormota, Phil már több, mint 130 éves, így igazán rutinos fickó az időjárás előrejelzésében. A helyiek szerint a Mormota Pikniken mindig iszik a életelixírből, ezért tartja ilyen jól magát. Megbecsült helye van, párjával, Phyllis-szel a helyi gyerekkönyvtár mellett, egy légkondicionált szuperodúban éldegélnek. A tisztelői vakon bíznak benne, noha jóslásainak pontossága 39 %-os.

Kíváncsian várjuk, hogy idén mit fog a szőrös időjós mondani. Vajon meglátja az árnyékát és még hosszú telet jósol, vagy borongósabb idő lesz, amiből a tavasz korai megérkezését sejti?

2022. február 2-án az USA-ban kiderül, mi pedig ugyanezen a napon a mackót fogjuk figyelni, hogy kibújik-e a barlangjából.

Forrás: www.countryliving.com