Úti élmények.

Külföldön járva elsők között csodáljuk meg az építészeti remekeket és bizonyára nem hagyjuk ki a helyi ételek kóstolását sem. Aki teljes élményre vágyik, mindenképp használja a tömegközlekedést, mert számtalan helyen ez is egyedülálló, sehol máshol nem található hajókon utazhatunk, különleges vonatokra szállhatunk, vagy akár szokatlan taxit foghatunk.

Tucatnyi egyedülálló járművet mutatunk:

1. Függővasút – Wuppertal, Németország

Az 1901-ben megnyitott egysínű függővasút “Schwebebahn”  a legrégebbi elektromos meghajtású, felemelt pályájú vonat, fejjel lefelé lógó kocsikkal. 19200 tonna acél felhasználásával épült a pálya, amelyen naponta 85 ezer utas halad át.

2. Coco Taxi – Havana, Kuba

Ezek a sárga taxik különleges, üreges kókuszdió alakúak, gyorsabbak és olcsóbbak a hagyományos társaiknál. A helyiek a fekete taxikat használják, míg a turisták a mókás kinézetű sárgákat.

3. Monte Toboggan – Madeira, Portugália

A 19. századból származó szokatlan közeledési eszköz gyors és mókás lejutási mód a dombról. A kanyargós, meredek utcákon 10 perc alatt leroboghatunk 2 km-t ezeken a fonott szánkókon.

4. Bambuszvonat – Battambang, Kambodzsa

A helyiek norinak nevezik a bambuszból tákolt kocsikat, amiket egy elektromos generátor és rögtönzött bambuszülés segítségével készítenek. Ezek a járgányok akár 40 km/h sebességgel is haladhatnak. Kétségtelenül életre szóló élmény rajtuk robogni, annak ellenére, hogy a nem karbantartott sínek göröngyösek.

5. Maglev – Sanghaj, Kína

A mágneses lebegésről kapta nevét ez a gyorsvonat, amellyel egy 30 km-es utat akár 7 perc alatt megtehetünk. A Pudong reptérre szállító vasút sebessége elérheti a 431 km/h-t.

6. DUKW – London, Egyesült Királyság

Ezt a kétéltűt az amerikai hadsereg számára tervezték a II. világháborúban. Egyaránt képes szárazföldön és vízen haladni. A ’duck’-nak (kacsa) hívott járgány a Temzébe rongyol be városnéző körútján.

7. Kutyaszán – Alaszka, USA

Alaszkában, a sarkkör közelében gyakran találkozhatunk 4-6 kutya által húzott szánokkal. A jeges, havas vidéken könnyebb velük haladni, mint bármi mással.

8. Gondola – Velence, Olaszország

Velence kanálishálózatán mindenki vízijárművel közlekedik, a szerencsések pedig kipróbálhatják a gondolákat is. Ezek a tradicionális, fából épült csónakok még ma is a hagyományokat követve készülnek.

9. Totora bárkák – Titicaca-tó, Peru

A Titicaca-tavon érdemes az ikonikus Totora csónakokra szállni, a sárkány alakú, szárított totora nádból szőtt járműveket az uruk készítik.

10. Földalatti sikló – Beyoglu, Törökország

Az 1874-ben épült sikló különlegessége, hogy föld alatt halad és Isztambul két kerülete között biztosít összeköttetést.

11. Rénszarvas szán – Lappföld, Finnország

Finnország északi részén jóformán ugyanannyi rénszarvas él, mint ember. Az itt élő számik gyakran az agancsosokat fogják be a szán elé, hogy haladni tudjanak a havas vidéken.

12. Felucca csónakok – Egyiptom

A tradicionális fa vitorlásokat egykoron a Níluson és a Vörös-tengeren használták, ma többnyire turistákat szállítanak rajtuk.

Forrás: travel.earth