Június 15-ig lehet jelentkezni!

Már hagyománynak mondható, hogy a tavasz beköszöntével a településeket ösztönző környezetszépítő versengést is meghirdetik: immáron 30. alkalommal lehet pályázni a Virágos Magyarország versenyre. A szervezők május 2-től június 15-ig várják a helyi közösségek, önkormányzatok jelentkezését.

Idén kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság és a környezetszépítés mellett a közösségépítés is.

A 30. évforduló fontos mérföldkő, így a verseny történetét feldolgozó ünnepi kiadvány is készül, illetve jubileumi díjat is átadnak idén ősszel. Továbbá – a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete közreműködésével – ebben az évben minden pályázó település egy-egy emléktáblával és facsemetével lesz gazdagabb.

Idén először osztják ki az Év zöld innovációja díját, mellyel a fenntarthatóság fontosságára hívják fel a figyelmet.

A jubileumi évben megújult Virágzó közösség díjra helyi virágosítási, környezetszépítő versenyekkel lehet pályázni. Ugyancsak újdonság, hogy keresik az év virágos városi, illetve falusi sétáját is, mellyel a környezetszépítő verseny turisztikai arcélét is erősítik. Erre a díjra olyan városnéző programokkal lehet nevezni, amelyek a településekhez kötődő történeti kertekre, nevezetes fákra is ráirányítják a látogatók tekintetét. Emellett továbbra is díjazzák az év fasorát és óvodakertjét, illetve a legvirágosabb főteret is.

2023-ban ismét öt, hagyományos települési kategóriában hirdetik meg a versenyt – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig –, míg a határon túli magyarlakta települések immár negyedik alkalommal jelentkezhetnek zöld közterületeikkel. Idén ismét nagy hangsúlyt fektet a szervezőbizottság a települések személyes bejárására, az elért eredmények helyszíni megismerésére, illetve a szakmai eszmecserére és tanácsadásra, amellyel rendre élnek is a települések.

További információ: viragosmagyarorszag.hu