Önfeláldozó keselyű.

2018-ban az indiai Kerala államban, Chadayamangalam város közelében egy 25 hektáros park nyílt. A Jatayu Nemzeti Park legfőbb látnivalója a névadó madár, Jatayu hatalmas szobra.

A leganda szerint Ravana, a démon megpróbálta Sita istennőt elrabolni, de Jatayu, a keselyű alakban testet öltött félisten a megmentésére sietett. Jatayu bátran megharcolt Ravana-val, de mivel a madár már nagyon idős volt, a démon legyőzte őt, majd levágta a szárnyait, így a keselyű a sziklákra zuhant. Rama és Lakshmana, miközben Sita után kutattak, véletlenül rátaláltak a legyőzött, haldokló keselyűre, aki elmondta neki, hogy Ravana dél felé vette az irányt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jayakrishnan V M IAS (@jayakrishnanvm_ias) által megosztott bejegyzés

Az óriási madárszobrot épp azon a helyen emelték, aol a hinduk szerint Jatayu a földre esett. A szobor 61 méter hosszú, 46 méter széles és 21 méter magas, mintegy 1400 m2-nyi területet borít be.

A történet emlékét őrző gigantikus alkotás a nők védelmét, tiszteletét és biztonságát szimbolizálja. A szobor Rajiv Anchal művész munkája. Emlékeztet a hősies csatára és az ártatlanok megmentésének fontosságára, ezzel példát állítva mindenki elé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sivaraj V (@_sivaraj.v) által megosztott bejegyzés

Ahhoz, hogy elérjük a nagy madarat, 826 lépcsőt kell megtennünk a dombon vagy felvonóra kell szállnunk. A lezuhant madár előtt egy emléktábla is tiszteleg, hirdetve annak dicsőségét.

Forrás: themindcircle.com