Tiltakozás négy lábon.

A napjaikban ’Husum Red Pied’ néven ismert sertésfajta valamikor különös módon a ’Danish Protest Pig’ (Dán Tiltakozó Disznó) nevet viselte. A disznó története a 19. század közepére nyúlik vissza, amikor Dánia és Poroszország hadakoztak a Jylland-félsziget feletti kontroll miatt. A két ország képtelen volt megegyezni abban, hogy hol húzódnak a határok, ezért kirobbant a háború.

A hadakozás végül 1848-ban Dánia győzelmével zárult, azonban egy évtizeddel később a harcok folytatódtak és ezúttal Poroszország győzedelmeskedett. A porosz hatóságok minden dán dologgal szemben felléptek, elsősorban a dán zászló ellen. A dán gazdák viszont furfangos tervet eszeltek ki a tilalom kijátszására. Annyira felzaklatta őket a rendelet, hogy nem húzhatják fel a nemzeti lobogójukat, hogy elszánt programba kezdtek, hogy vörös, fehér, skandináv keresztrajzolatú malacot hozzanak létre.

Senki sem tudja pontosan, hogy mely fajtákat használták a dán disznó keresztezésénél, de az biztos, hogy több fajta is szerepet kapott.

Noha eredetileg a malac a tiltakozás egy módja volt, valóban bejegyzésre került fajtaként is, és a 20. században Husum Red Pied néven ismerték el.

A sertés jellegzetessége a piros színe, középen függőleges fehér sávval és a hasán húzódó vízszintes fehér csíkkal. Némi képzelőerővel tényleg úgy fest, mint egy élő dán zászló, kb. 90 cm magasra nő és akár 350 kg-t is nyomhat.

Az eredeti leírásnak megfelelő dán sertést 1984-ben látták utoljára, az azóta tenyésztett változatoknál a hasi csík hiányzik, de megőrzi a fajta egyedi jellegét.

Jelenleg ritka fajtaként tartják számon, azonban a német szövetségek támogatják a megőrzését, kulturális értékei miatt. Napjainkban kb. 60-140 egyed él a világban elsősorban német állatkertekben.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: www.facebook.com/YourMoodMarch